Είναι η πρώτη, σχετική, επιστημονική μελέτη και πραγματοποιήθηκε σε εγκεφαλικά κύτταρα ποντικιών. Μάλιστα οι ερευνητές παρομοίωσαν τα εγκεφαλικά κύτταρα των ασθενών με μια μηχανή αυτοκινήτου, που «καίει λάδια» και «σκάει» από υπερθέρμανση.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Louis-Eric Trudeau, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology».

Η νόσος Πάρκινσον προκαλείται από την απώλεια νευρικών κυττάρων σε ορισμένες, μόνο, περιοχές του εγκεφάλου, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει εξηγηθεί επιστημονικά. Η νέα μελέτη πιθανώς εξηγεί γιατί μόνο μικρά τμήματα του εγκεφάλου πλήττονται από τη νόσο και εκφυλίζονται, με συνέπεια να εμφανίζονται συμπτώματα όπως τρέμουλο, αργή κίνηση, μυϊκή ακαμψία κ.ά.

Όπως διαπιστώθηκε, αντίθετα με άλλα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες), τα κύτταρα που πλήττονται από τη νόσο είναι πιο πολύπλοκα και περισσότερο διακλαδωμένα από τα υγιή, εμφανίζοντας μια υπερδραστηριότητα. Επιπλέον αυτοί οι νευρώνες έχουν πολύ μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις, παράγοντας αντίστοιχα περισσότερα υποπροϊόντα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συσσώρευση αυτών των κυτταρικών «αποβλήτων», που εμποδίζουν τον καθαρισμό του εγκεφάλου, πυροδοτούν τον θάνατο των κυττάρων και τη νόσο.

Αυτή η ανακάλυψη ίσως μελλοντικά οδηγήσει στην παρασκευή νέων φαρμάκων, τα οποία θα μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τις ενεργειακές απαιτήσεις των ευάλωτων εγκεφαλικών κυττάρων ή θα αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα κατά τη λειτουργία τους.