Παρόλο που η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη ανακαλύψει πώς το αλκοόλ οδηγεί στον καρκίνο, το σίγουρο είναι ότι κάθε σταγόνα "τρώει" ζωτικά όργανα και χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Τα δυσοίωνα στοιχεία για το 2035 μιλάνε για 3.674 καρκίνους στον οισοφάγο, 1.369 καρκίνους στο έντερο και 835 καρκίνους μαστού την ημέρα, μόνο στη Βρετανία. Περίπου 135.000 άνθρωποι θα πεθαίνουν από καρκίνο άμεσα συνδεδεμένο με το αλκοόλ τα επόμενα 20 χρόνια - κάτι που θα κοστίσει δύο δισεκατομμύρια λίρες στο Βρετανικό σύστημα υγείας. 

Η ανάλυση έγινε από τους ειδικούς του Cancer Research UK προβλέπει ότι θα γίνουν πάνω από 1,2 εκατομμύρια εισαγωγές στα νοσοκομεία για καρκίνο από αλκοόλ, κάτι που, με τη σειρά του, θα κοστίσει 100 εκατομμύρια λίρες κατά μέσο όρο, τον χρόνο, στο σύστημα υγείας.

Ο κίνδυνος να αρρωστήσει κάποιος και, τελικά, να χάσει τη ζωή του, αυξάνεται προοδευτικά με τη χρήση. Δηλαδή, όσο περισσότερα ποτήρια πίνει κάποιος, τόσο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητές του να καταστρέψει ζωτικά του όργανα.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο 151 άνθρωποι ανά 100.000 πληθυσμού πεθαίνουν εξαιτίας του αλκοόλ.

Ο διευθυντής του τομέα πρόληψης του Cancer Research UK, Alison Cox, δήλωσε: "Όλα αυτά μας δείχνουν την καταστροφική επίδραση που έχει το αλκοόλ. Γιαυτό είναι τεράστιας σημανσίας για τον κόσμο να καταλάβει τη σχέση αλκοόλ και καρκίνου και να μάθει τι μπορεί να κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο. Αν είναι να αλλάξουμε τις συνήθειες των εθνών σχετικά με την πόση αλκοολούχων ποτών, τότε πρέπει να γίνουν διεθνώς καμπάνιες ευαισθητοποίησης".

Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις οι άνδρες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνουν τα 14 ποτήρια την εβδομάδα - αντί των 21, που ίσχυαν μέχρι πρότινος.

Συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν πίνουν, εκείνες που το... τσούζουν με δυο ποτηράκι την ημέρα, έχουν 16% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο μαστού και να χάσουν τη ζωή τους από αυτόν. Βέβαια για όσες πίνουν πέντε ποτηράκια την ημέρα, ο κίνδυνος εκτοξεύεται στο 40%.