Η υπόθεση συγκλονίζει τη Βρετανία και όχι μόνο...

Το άτυχο 14χρονο κορίτσι, με την τόλμη και τη γενναιότητα της ηλικίας της και με πλήρη επίγνωση της κατάστασής της και του τι επρόκειτο να συμβεί, έγραψε ένα γράμμα προς το Δικαστήριο, με το οποίο ζήτησε να ορίσουν τη μητέρα της ως τον μοναδικό άνθρωπο που θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις για το τι θα γίνει με το σώμα της, επειδή ο πατέρας της ήταν ριζικά αντίθετος με την κρυοσυντήρηση.

Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό πριν από τον θάνατό της, ενώ την ημέρα, πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, την επισκέφθηκε ο δικαστής Πήτερ Τζάκσον, που θα εκδίκαζε το αίτημα για κατάψυξη του σώματός της. 

Ο ίδιος δήλωσε πως τον συγκίνησε «ο γενναίος τρόπος, με τον οποίο αντιμετώπιζε την κατάστασή της» και της είπε ότι θα εγκρίνει το αίτημά της, προσθέτοντας ότι μετά από αυτή τη διαβεβαίωση το κορίτσι έσβησε γαλήνιο και ευτυχισμένο.

Η 14χρονη έπασχε από μια σπάνια μορφή καρκίνου. Διαγνώστηκε τον Αύγουστο του 2015, αλλά στις 17 του περασμένου Οκτωβρίου έφυγε από τη ζωή. Πριν πεθάνει, είχε διαβάσει στο Διαδίκτυο πληροφορίες για τη διαδικασία κρυογονικής κατάψυξης ενός ανθρώπινου σώματος και πήρε την απόφασή της.

Τα όσα γράφει στην επιστολή της προς τους δικαστές δεν αφήνουν κανέναν ανσυγκίνητο.

«Είμαι μόνο 14 ετών και δεν θέλω να πεθάνω, αλλά ξέρω ότι θα πεθάνω. Νομίζω ότι η κρυοσυντήρηση μου δίνει μια ελπίδα να γίνω καλά και να ξυπνήσω, ακόμα κι έπειτα από εκατοντάδες χρόνια. Δεν θέλω να με θάψουν κάτω από το χώμα. Θέλω να ζήσω και να ζήσω πολύ, και νομίζω ότι στο μέλλον μπορεί να βρουν μία θεραπεία για τον καρκίνο μου και να με ξυπνήσουν. Θέλω να έχω αυτή την ευκαιρία, αυτή είναι η επιθυμία μου».

Το σώμα του κοριτσιού μεταφέρθηκε, ήδη, στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν οι υποδομές για να καταψυχθεί επ’ αόριστον.