Καθημερινότητα είναι πλέον τα προβλήματα λειτουργίας των νοσοκομείων της χώρας, αν και οι προσπάθειες εργαζομένων και διοικήσεων για να κρατηθεί το σύστημα υγείας "στα πόδια του" είναι τιτάνιες. Όσο για τις ελλείψεις υλικών, τα νοσοκομεία προχωρούν μέχρι και σε "ανταλλαγές" μεταξύ τους, προκειμένου οι ασθενείς να μη χάσουν τη σειρά τους.

Ξεκινώντας από το Πανεπιστημιακό Λάρισας, η διοίκηση του νοσοκομείου έσπευσε να διευκρινίσει ότι η έλλειψη αντιδραστηρίων δεν οδήγησε σε κλείσιμο του χειρουργικού τομέα, αλλά απλά μια αλλαγή του προγράμματος για την κάλυψη επειγόντων περιστατικών, προκάλεσε λανθασμένες εντυπώσεις.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής Παναγιώτης Νάνος, σημείωσε ότι τα χειρουργεία του νοσοκομείου λειτουργούν κανονικά και μάλιστα με τις επικείμενες προσλήψεις θα επεκταθούν ακόμη περισσότερο καλύπτοντας την πλήρη δυναμικότητα των 10 χειρουργικών τραπεζιών που είναι διαθέσιμα. 

Χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος ανέφερε: "Τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας λειτουργούν κανονικά και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, δεδομένου ότι για όλους τους ασθενείς έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και είναι διασφαλισμένες οι μονάδες αίματος.

Αναβλήθηκαν μόνο δύο χειρουργικές επεμβάσεις της γυναικολογικής κλινικής και μία της γενικής χειρουργικής, για λόγους όμως που δεν σχετίζονται από έλλειψη αντιδραστηρίων και στη θέση τους μπήκε ένα επείγον περιστατικό και δύο άλλα με σοβαρές παθήσεις.

Ανάλογη ετοιμότητα και διασφάλιση υπάρχει για όλα τα επείγοντα περιστατικά και τα έκτακτα χειρουργεία και στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας.

Η πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων αναφέρθηκε το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας της εκτέλεσης των χειρουργείων και η διοίκηση του Νοσοκομείου κάλυψε άμεσα την Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού με αντιδραστήρια από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας «Κουτλιμπάνειο – Τριανταφύλλειο». 

Ο κ. Νάνος επισήμανε ότι "Η διοίκηση των Νοσοκομείων Λάρισας στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης των οικονομικών και άλλων πόρων, επιχειρεί έλεγχο σε βάθος για το υπερβολικά μεγάλο κόστος σε ορισμένα εργαστήρια, καθώς και για την πιστή εφαρμογή Νόμων και διατάξεων που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας των Αιμοδοσιών. Όχι μόνο δεν κλείνουν τα χειρουργεία στο Πανεπιστημιακό, αλλά με ενέργειες της διοίκησης του Νοσοκομείου έχει αυξηθεί ο χειρουργικός χρόνος, αφού πρόσφατα αυξήθηκαν τα χειρουργικά τραπέζια από 6 σε 7, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι σε πλήρη λειτουργία και τα δέκα (10) χειρουργικά τραπέζια, με την έλευση νοσηλευτικού προσωπικού". 

Στη Σαντορίνη
Σε ότι αφορά το νοσοκομείο Θήρας, η ΠΟΕΔΗΝ σε καταγγελίες της επισήμανε πως μαζί με το καλοκαίρι, έφυγαν και οι γιατροί που είχαν αποσπαστεί στο νοσοκομείο για τους θερινούς μήνες, ενώ με την κατάργηση του Κέντρου Υγείας που αντικαταστάθηκε από το νοσοκομείο, προκλήθηκε η μείωση των αγροτικών γιατρών από επτά σε τέσσερις.
Το αποτέλεσμα είναι ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας στο νησί, με ένα νοσοκομείο που δεν λειτουργεί κάν σαν κέντρο υγείας!

Η υποσχόμενη πρόσληψη έντεκα (11) ειδικευμένων ιατρών από την ΑΕΜΥ Α.Ε. δεν έχει πραγματοποιηθεί. Εξαιτίας αυτού οι τρεις ιατροί του ΕΣΥ καλούνται να καλύψουν ταυτόχρονα όλες τις ανάγκες της Παθολογικής κλινικής, τα εξωτερικά ιατρεία και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τριάντα ημέρες το μήνα, 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς ιατρούς Επιμελητές Α και Β,  χωρίς ειδικευόμενους ή ακόμη χωρίς αγροτικούς ιατρούς, παρέχοντας υπηρεσίες πάνω από τα όρια της εργασιακής εξουθένωσης.

Η γυναικολογική - μαιευτική κλινική λειτουργεί σποραδικά και οι γυναίκες αναζητούν κάλυψη από νοσοκομεία άλλων περιοχών. Τα χειρουργεία δεν λειτουργούν παρά μόνο για μικρά περιστατικά, γιατί δεν λειτουργεί η αιμοδοσία, δεν υπάρχουν αντιδραστήρια, υπάρχει μόνο μια νοσηλεύτρια εκπαιδευμένη, η  οποία όμως απασχολείται στην κάλυψη των λοιπών περιστατικών.

Νοσοκομείο Ικαρίας
Όσο για το νοσοκομείο Ικαρίας, δευτεροβάθμιο Γενικό Νοσοκομείο 40 κλινών, υπηρετούν 90 υπάλληλοι συνολικά, παρουσιάζοντας μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, αλλά και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υλικών λόγω υποχρηματοδότησης.

Συνεχείς είναι οι μετακινήσεις αγροτικών ιατρών από το Νοσοκομείο, προκειμένου να λειτουργήσει το Κ.Υ. ΕΥΔΗΛΟ και το αγροτικό ιατρείο στους φούρνους. Κλείνουν τα περιφερειακά ιατρεία του νησιού για να ενισχυθεί το Κ.Υ.
Στο Νοσοκομείο δεν γίνονται τοκετοί λόγω έλλειψης παιδιάτρου, αν και υπάρχει μαιευτήρας. Οι περισσότεροι τοκετοί και ο προγεννητικός έλεγχος  γίνονται στα ιδιωτικά κέντρα. 

Στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για εξετάσεις θυρεοειδή και για πολλές άλλες βιοχημικές εξετάσεις. Έτσι, δεν γίνεται προεγχειρητικός έλεγχος απαραίτητος για την ασφάλεια των ασθενών. Ούτε γίνεται έλεγχος για λοιμώδη νοσήματα (ηπατίτιδες, AIDS) λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Αν και υπάρχει χειρουργός (αναμένεται και δεύτερος), δεν χειρουργούνται ούτε απλά χειρουργεία όπως σκωληκοειδεκτομές, χολές λόγω έλλειψης υλικών. Αναγκάζονται οι ασθενείς να απευθύνονται σε Νοσοκομεία άλλων πόλεων ή να πληρώνουν ιδιωτικά κέντρα.