Η σπερμιδίνη είναι μια φυσική ουσία, που εντοπίστηκε στο σπέρμα, εξ' ού και το όνομά της.

Είναι ένας μεταβολίτης, δηλαδή ένα προϊόν του μεταβολισμού, που παράγεται μέσα στο σώμα όλων των ζώων (και του ανθρώπου). Υπάρχει σε πολλές τροφές, όπως σε ορισμένα είδη τυριών, στα όσπρια, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στο μπρόκολο, στο κουνουπίδι, στα ρεβίθια κ.α. και συμμετέχει στον μεταβολισμό.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, δείχνει ότι η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των ποντικιών και των αρουραίων, και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων, διατηρώντας νεανική την καρδιά τους.

Στο παρελθόν η σπερμιδίνη είχε ανακαλυφθεί ότι αυξάνει τη ζωή απλών οργανισμών, όπως μυκήτων, σκωλήκων και μυγών. Πέρυσι, πειράματα σε ποντίκια που έκαναν Ισραηλινοί επιστήμονες, έδειξαν επίσης τις αντιγηραντικές ιδιότητες της εν λόγω ουσίας. Φαίνεται να ενισχύει την κυτταρική διαδικασία της αυτοφαγίας, που επιτρέπει την ανακύκλωση των γερασμένων κυττάρων, πράγμα που κάνει το βιολογικό «ρολόι» να «τρέχει» πιο αργά, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι ερευνητές από τη Γαλλία και την Αυστρία, με επικεφαλής τους Σίμον Γκέντετζ και Γκουίντο Κρέμερ, πειραματίστηκαν με τρωκτικά που έπιναν νερό με σπερμιδίνη. Αποδείχθηκε ότι η μέση διάρκεια ζωής τους αυξήθηκε, ακόμη κι αν η χορήγηση της σπερμιδίνης άρχισε, όταν τα ζώα ήταν, πια, στη μέση ηλικία. Επίσης η ουσία βελτίωσε την καρδιακή λειτουργία ακόμη και των ηλικιωμένων πειραματόζωων, ενώ μείωσε την αρτηριακή πίεσή τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν ακόμα τις επιπτώσεις στους ανθρώπους της σπερμιδίνης, όταν αυτή λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 800 ατόμων και διαπίστωσαν ότι όσοι - ιδίως άνδρες - έτρωγαν τροφές με περισσότερη σπερμιδίνη, είχαν μικρότερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καρδιοπάθειες, καθώς και χαμηλότερη πίεση του αίματος.