Συνεχίζονται οι δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στα νησιά της χώρας προκειμένου να παρέχονται υπηρεσίες περίθαλψης, σίτισης  και γενικότερης στήριξης στους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες – μετανάστες. Ειδικότερα: 

Σάμος 
Την Πέμπτη 27 Αυγούστου ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ξεκίνησε στο νησί της Σάμου τη λειτουργία Νοσηλευτικού Σταθμού στο Λιμενικό Φυλάκιο, σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο, καθώς επίσης και τη διανομή ανθρωπιστικού υλικού. Ο Νοσηλευτικός Σταθμός έχει στελεχωθεί από 2 νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς και από ομάδα εκπαιδευμένων εθελοντών Νοσηλευτικής του Τοπικού Τμήματος ΕΕΣ, με σκοπό την παροχή πρώτων βοηθειών, την ενημέρωση σε θέματα ατομικής υγιεινής όπως επίσης και τη ψυχοκοινωνική στήριξη των νεοεισερχομένων προσφύγων – μεταναστών.
Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης σε 500 περίπου άτομα και έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες σε 49 άτομα εκ των οποίων 4 παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο. Εθελοντές του Τοπικού Τμήματος ΕΕΣ Σάμου συνδράμουν στη διανομή του ανθρωπιστικού υλικού το οποίο θα καλύψει συνολικά περίπου 2.000 πρόσφυγες – μετανάστες και στόχος είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί για περαιτέρω χρονικό διάστημα καθώς η μεταναστευτική ροή θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 
 

Χίος
Την Πέμπτη 27 Αυγούστου ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ξεκίνησε στο νησί της Χίου τη λειτουργία Νοσηλευτικού Σταθμού, σε οικίσκο στην ευρύτερη περιοχή του Λιμεναρχείου, ο οποίος παραχωρήθηκε δωρεάν από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου καθώς και τη διανομή ανθρωπιστικού υλικού.
Ο Νοσηλευτικός Σταθμός έχει στελεχωθεί από 2 νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς και από ομάδα εκπαιδευμένων εθελοντών νοσηλευτικής του Τοπικού Τμήματος ΕΕΣ με σκοπό την παροχή πρώτων βοηθειών, την ενημέρωση σε θέματα ατομικής υγιεινής και τη ψυχοκοινωνική στήριξη των νεοεισερχομένων προσφύγων – μεταναστών.
Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης σε 275 άτομα και έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες σε 36 άτομα εκ των οποίων 4 παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο. Εθελοντές του Τοπικού Τμήματος ΕΕΣ Χίου συνδράμουν στη διανομή του ανθρωπιστικού υλικού το οποίο θα καλύψει συνολικά περίπου 1.000 πρόσφυγες – μετανάστες και στόχος είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί για περαιτέρω χρονικό διάστημα καθώς η μεταναστευτική ροή θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Χανιά
Την Τετάρτη 26 Αυγούστου περισυλλέγησαν ανοιχτά της Παλαιοχώρας Χανίων 240 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστηρίου της Παλιάς Ηλεκτρικής στα Χανιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν από τις λιμενικές αρχές, τα άτομα προέρχονται από την Αίγυπτο, τη Συρία και τη Σομαλία και στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για ανηλίκους. Ανάμεσά τους βρίσκονται 11 γυναίκες και 15 παιδιά κάτω των 10 ετών.
Το Τοπικό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Χανίων με τους εθελοντές και των τριών Σωμάτων του Ε.Ε.Σ. καθώς και με το προσωπικό του τμήματος, ενεπλάκησαν από τις πρώτες ώρες της επιχείρησης στην υποδοχή των προσφύγων στην Παλαιοχώρα, στην προετοιμασία του χώρου της Παλιάς Ηλεκτρικής ώστε να γίνει η εγκατάστασή τους, στη διανομή του φαγητού που εξασφαλίζεται από το Δήμο Χανίων και στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης.
Με ευθύνη και έξοδα του Τοπικού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Χανίων, διενεμήθησαν είδη ατομικής υγιεινής για τα μωρά και τις γυναίκες, γάλα σε σκόνη καθώς και ιματισμός και παιχνίδια στα μικρά παιδιά.