Άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά και για να μπορούν οι γιατροί να συνταγογραφούν χωρίς τη "δαμόκλειο σπάθη" των λογιστικών υπερβάσεων, ζητά το ιατρικό σώμα, μετά τους πρόσφατους περιορισμούς στη συνταγογράφηση εξετάσεων και την έγκριση 86 νέων ιατρικών εξετάσεων.

Εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων της χώρας και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣύστερα από πρόσκληση του προέδρου Μιχ. Βλασταράκου, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί με την εφαρμογή τελευταίων υπουργικών αποφάσεων.

Στη συνάντηση, διατυπώθηκαν από τους παρισταμένους όλα τα προβλήματα που συνδέονται με την συνταγογράφηση παραπεμπτικών των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων, τον προϋπολογισμό για τις συγκεκριμένες εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ και τις αποφάσεις της Πολιτείας, ως προς την συνταγογράφηση των ανωτέρω εξετάσεων και την ενσωμάτωση στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Το σύνολο των εκπροσώπων των ιατρικών φορέων υπογράμμισε την ομοθυμία για ενότητα του κλάδου υπό τον θεσμικό ρόλο του Π.Ι.Σ., ο οποίος αποφασίσθηκε να παρέμβει προς την Πολιτεία, προκειμένου να αρθούν αδικίες και αποφάσεις, που καταστούν δυσχερή τη λειτουργία μικρότερων και μεγαλύτερων εργαστηρίων ώστε να μην διογκωθεί το κύμα της ανεργίας, μετανάστευσης και υποαπασχόλησης. 

Σε σχέση με τις τελευταίες αποφάσεις για την ενσωμάτωση στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ των 86 κοστολογημένων εργαστηριακών εξετάσεων και παροχή στους ασφαλισμένους των εξετάσεων αυτών στα όρια του ήδη προϋπάρχοντος προϋπολογισμού των 302 εκατομμυρίων ευρώ, όλοι οι συμμετέχοντες διατύπωσαν την αντίθεση στην απόφαση αυτή, εφόσον δεν προβλέπεται ανάλογη αύξηση του προϋπολογισμού. Διατύπωσαν μάλιστα την άποψη ότι ή πρέπει να αυξηθεί αναλόγως ο ήδη υπάρχων προϋπολογισμός των εργαστηριακών εξετάσεων ή η αποπληρωμή αυτών πρέπει να γίνει από άλλο κωδικό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Ως προς την αναγραφή παραπεμπτικού που να μην υπερβαίνει τον μέσο όρο του κόστους ανά ειδικότητα, ομόφωνα διατύπωσαν την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός των εξετάσεων αιματολογικών-βιοχημικών-βιολογικών υγρών από τις απεικονιστικές εξετάσεις, ώστε να μπορεί κάθε ιατρός να εκτελεί με ορθούς κανόνες λειτουργίας την ιατρική του επιστήμη χωρίς λογιστικά κριτήρια και οριζόντια μέτρα.

Ο ΠΙΣ ζητά άμεσα την ενσωμάτωση  στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, ώστε ο κάθε ιατρός να αναγράφει με κανόνες ιατρικής δεοντολογίας κάθε εξέταση που χρειάζεται ο ασθενής του χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη των «λογιστικού τύπου» αποφάσεων, με κατάργηση του απαράδεκτου clawback και rebate.

Τονίζει ότι η ενότητα του χώρου των ιατρών σε κάθε επίπεδο είναι δεδομένη και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας καλούνται πριν οδηγηθούν σε αποφάσεις να συζητούν με τους θεσμικούς φορείς, προκειμένου να εξευρίσκονται οι λύσεις εκείνες, οι οποίες θα βοηθούν τόσο στον εξορθολογισμό των δαπανών, όσο και στην αξιοπρεπή και με σεβασμό στη προσωπικότητα του κάθε πολίτη, ιατρική λειτουργία.

Σημειώνει ότι η ηλεκτρονική κάρτα θα πρέπει να προχωρήσει και όχι μόνο ο ιατρός, αλλά και ο ασθενής, θα πρέπει να κληθεί να διαφυλάξει την ορθή χρησιμοποίησή της.

Αναφερόμενος στα δεδομένα άσκησης της ιατρικής στη χώρα μας, ο ΠΙΣ επισημαίνει πως η μετανάστευση των ιατρών συνεχίζεται- με απώλεια χρόνων επένδυσης από το κράτος, η ανεργία και η απασχόληση οδηγούν σε απόγνωση τους νέους ιατρούς και οι νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ δεν φαίνονται στον ορίζοντα, ώστε να έχει πρόσβαση και ο νέος ιατρός σε αυτές.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχ. Βλασταράκος, το μέλος Δ.Σ. του  ΠΙΣ και εργαστηριακός ιατρός Μιχ. Ψαλτάκος, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών Γεώργιος Πατούλης, Πειραιώς Νικ. Πλατανησιώτης, Πατρών Άννα Μαστοράκου και μέλος Δ.Σ. Π.Ι.Σ., Ηρακλείου Κρήτης Χάρης Βαβουρανάκης και οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών Ομοσπονδιών από την ΠΑΣΙΔΙΚ ο Γ. Βουγιούκας και Αν. Κρεμμύδας από τα λοιπά μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ (κλινικοεργαστηριακών ιατρών) Φώτης Πατσουράκος.