Το ενδιαφέρον διαφόρων φορέων για δωρεές στα νοσοκομεία, προς αντικατάσταση του εξοπλισμού ή βελτίωση των εγκαταστάσεων, έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνει η Ομοσπονδία, καταγγέλλοντας όμως και πάλι, ότι η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να τις αποδεχθεί.

Συγκεκριμένα, από συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή η ΠΟΕΔΗΝ με τους τοπικούς φορείς της Ικαρίας, διαπιστώθηκε ότι το νοσοκομείο Ικαρίας αδυνατεί να υποδεχθεί δωρεά σύγχρονου Αξονικού Τομογράφου, εξαιτίας έλλειψης ειδικού χώρου, προσωπικού και καθυστέρησης έκδοσης των σχετικών αδειών που απαιτούνται για τη λειτουργία του αξονικού. 

Πρόκειται για δωρεά από τους Ικαριώτες της Αμερικής, η οποία κινδυνεύει να χαθεί από μέρα σε μέρα, καθ’ ότι επί ενάμισυ χρόνο δεν έχει γίνει τίποτα για την αποδοχή της δωρεάς. Παράλληλα, όταν οι φορείς της Ικαρίας έθεσαν το ζήτημα της λειτουργίας Μονάδος Τεχνητού Νεφρού, ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα και ζήτησε να απευθυνθούν ξανά στους Ικαριώτες της Αμερικής για νέα δωρεά. 

Αντίστοιχα, δεν μπορεί να γίνει αποδοχή της δωρεάς επτά σύγχρονων ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων από το Ίδρυμα Νιάρχου, επειδή τα αντίστοιχα Νοσοκομεία είναι ανίκανα να υλοποιήσουν δύο όρους της δωρεάς: την κατασκευή ειδικά διαμορφωμένου χώρου και τη στελέχωση με Ακτινοφυσικούς, για την άμεση λειτουργία τους. Η δωρεά μένει ανεκμετάλλευτη ενάμισυ χρόνο τώρα, αν και καθημερινά οι καρκινοπαθείς χάνουν τη μάχη για τη ζωή, λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής για ακτινοθεραπείες που φτάνει τους 6  μήνες.

Και ενώ ακτινοφυσικοί δεν προσλαμβάνονται σε αυτά τα νοσοκομεία, τέτοια πρόσληψη έγινε στο νοσοκομείο Κέρκυρας, που δεν διαθέτει ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα, ούτε περιμένει Δωρεά, ούτε είναι σχεδιασμένη κάποια αγορά. Και την ίδια στιγμή δεν προσλαμβάνουν νοσηλευτικό προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσουν ο Μαστογράφος, το Τρίπλεξ Αγγείων και το μηχάνημα προσδιορισμού της οστικής μάζας. Ο Μαγνητικός δουλεύει δύο φορές την εβδομάδα και ο Αξονικός είναι χαλασμένος, με κίνδυνο της ζωής των εκτάκτων περιστατικών.  

Στο Νοσοκομείο Νάξου πέντε μηχανήματα αιμοκάθαρσης μένουν στις ζελατίνες, αφού δεν λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Πήρε απόφαση ο τοπικός Αγροτικός Συνεταιρισμός να χορηγήσει Δωρεά τα έξοδα λειτουργίας της Μονάδας και την στελέχωσή της με προσωπικό. Η δωρεά δεν έγινε δεκτή από τους υπουργούς Υγείας και τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ.