Το νέο τεστ είναι γρήγορο και ιδιαίτερα αξιόπιστο, αφού μπορεί να "πιάσει" ακόμη και πολύ μικρές ποσότητες κοκαΐνης στο ανθρώπινο σώμα. Το ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες και μπορεί να εντοπίσει την επικίνδυνη ναρκωτική ουσία στο σάλιο ή στα ούρα του πιθανού χρήστη.

Σήμερα υπάρχουν φορητές συσκευές για να ανιχνεύουν την κοκαΐνη, όμως συχνά παρέχουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα (σε ποσοστό γύρω στο 5%), ενώ δεν μπορούν να δείξουν πόσο είναι το επίπεδο της ναρκωτικής ουσίας μέσα στον οργανισμό.

Το νέο τεστ είναι ακριβές και μπορεί να δείξει πόση κοκαΐνη έχει πάρει κάποιος.

Οι ερευνητές του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, με επικεφαλής τον Μαχάντο Ισμαήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Analytical Methods" της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας της Βρετανίας.

Χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τεχνικές φασματομετρίας μάζας και χρωματογραφίας σε μια φορητή συσκευή για ανίχνευση ναρκωτικών. Τα υπάρχοντα λιγότερο ακριβή τεστ βασίζονται στην ανίχνευση αντισωμάτων στο σώμα του χρήστη.

Η νέα τεχνική θα δοκιμαστεί άμεσα και σε άλλα ναρκωτικά. Προς το παρόν η συσκευή για το κόκα-τεστ είναι ακριβή (πάνω από 30.000 λίρες), όμως το κόστος της αναμένεται να πέσει στο μέλλον.