Τα νέα ευρήματα δίνουν ελπίδες, καθώς η άνοια είναι μια επιδημία που δεν κοιτά σύνορα, προσβάλλοντας εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Ρόλο - κλειδί στη μείωση των νέων περιστατικών φαίνεται ότι παίζει η εξάσκηση του μυαλού και, κυρίως, η μόρφωση. Πώς, όμως, συνετέλεσαν αυτά στο να μπει "φρένο" στα περιστατικά αυτής της νευροεκφυλιστικής νοσου;

Οι προκλήσεις, που ασκεί η συνεχιζόμενη εκπαίδευση στο μυαλό, βοηθούν τα κύτταρα του εγκεφάλου να δημιουργούν νέες συνδέσεις (συνάψεις) μεταξύ τους, αντισταθμίζοντας, έτσι, τις φθορές, που αναπτύσσονται με το πέρασμα του χρόνου. 

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2000-2012 από 21.057 εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών, διαπιστώνοντας πως το ποσοστό των πασχόντων από άνοια μειώθηκε από 11,6% που ήταν το 2000 σε 8,8% το 2012.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η μέση διάρκεια της εκπαίδευσης αυξήθηκε σημαντικά (από τα 11,8 χρόνια σε 12,7 χρόνια).

«Η μείωση στην επίπτωση της άνοιας παρατηρήθηκε, παρότι υπήρξε σημαντική αύξηση στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (για παράδειγμα, στη συχνότητα της υπέρτασης, του διαβήτη και της παχυσαρκίας) μεταξύ των ηλικιωμένων» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση JAMA Ιnternal Medicine.

Είναι γνωστό ότι αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με τουλάχιστον μερικά από τα κρούσματα άνοιας (οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το 20% των κρουσμάτων άνοιας είναι αγγειακής αιτιολογίας).

Β.Κ.