Ο πληθυσμός της ΕΕ ζει περισσότερο, αλλά όχι απαραίτητα με καλύτερη υγεία, υπογραμμίζει η νέα μελέτη του ΟΟΣΑ Health at a glance: 2016.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα άνω των 65 ετών στην ΕΕ, έφθασαν σχεδόν στο 20% του πληθυσμού το 2015, όταν το 1960 ήταν κάτω από 10% και αναμένεται να φτάσουν το 30%του πληθυσμού το 2060.

Το προσδόκιμο ζωής υπερβαίνει τα 80 έτη σε 18 κράτη μέλη (η Σλοβενία είναι η μοναδική χώρα της ανατολικής Ευρώπης που περιλαμβάνεται σε αυτές), όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα ένδειξη καλής υγείας, υπογραμμίζει η έκθεση, καθώς περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ένωση υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες.

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία πεθαίνουν από χρόνιες ασθένειες κάθε χρόνο, κάτι που κοστίζει 115 δισ. ευρώ σε δαπάνες της ΕΕ.

Η κοινωνική βοήθεια που συνδέεται με θέματα υγείας (καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτης, ψυχολογικά προβλήματα) "κοστίζει" πολύ: το 1,7% του ΑΕΠ κάθε χρόνο κατά μέσο όρο αναλώνεται σε επιδόματα για ανικανότητα προς εργασία ή σε άδειες ασθενείας, περισσότερα από ό,τι για επιδόματα ανεργίας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία Βιτένις Αντριουκάιτις, εξέφρασε λύπη που ένας "μεγάλος αριθμός ανθρώπων πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να αποτραπούν και συνδέονται με παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία".

Στην ΕΕ, ένας στους πέντε συνεχίζει το κάπνισμα και το 16% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, έναντι 11% το 2000. Η παχυσαρκία, μαζί με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αποτελούν προβλήματα "όλο και πιο σημαντικά" σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Η γήρανση του πληθυσμού και τα αυξανόμενα ποσοστά των χρόνιων ασθενειών, σε συνδυασμό με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς καθιστούν "απαραίτητη" την αλλαγή στην παροχή υγειονομικής φροντίδας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Αναφέρει μεταξύ άλλων την επέκταση της ηλεκτρονικής υγείας, αλλά και τη μείωση των ημερών νοσηλείας και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι δαπάνες για την υγεία το 2015 αποτελούσαν το 9,9% του ΑΕΠ στην ΕΕ, έναντι 8,7% το 2005. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ