Πολλά κορίτσια στην εφηβεία, αλλά και πολλές νέες τα πρώτα χρόνια μετά την ενηλικίωση, βλέπουν τη σχέση τους με το φαγητό να αλλάζει και ξεκινά για εκείνες ένας φαύλος κύκλος, με επικίνδυνες προεκτάσεις, με απώτερο στόχο την ομορφιά και το καλλίγραμμο σώμα.

Η ψυχογενής ανορεξία και η ψυχογενής βουλιμία είναι οι πιο συχνές διατροφικές διαταραχές ή διαταραχές πρόσληψης τροφής σε αυτές τις ηλικίες (υπάρχουν κι άλλες), και δεν επηρεάζουν μόνο το σωματικό βάρος, αλλά τραυματίζουν και την αυτοπεποίθηση.

Στην ψυχογενή ανορεξία το άτομο φοβάται να φάει, αποφεύγει το φαγητό ή το κόβει σε δεκάδες μικρά κομμάτια να το κρατήσει μία ώρα. Στην ψυχογενή βουλιμία το άτομο χάνει τον έλεγχο στο φαγητό κι έχει κατεστραμμένη αυτοπεποίθηση. Ό,τι τρώει το βγάζει είτε με πρόκληση εμετού, είτε με διουρητικά και καθαρτικά, είτε με πολύ γυμναστική και στέρηση τροφής για μέρες, προκειμένου να αντισταθμίσει τη διατροφική "αμαρτία".

Καταστάσεις πολύ σοβαρές και οι δύο, που, στην εμφάνισή τους, μπορεί να συμβάλουν διάφοροι παράγοντες, γενετικοί, ψυχολογικοί, περιβαλλοντικοί αλλά και οικογενειακοί. 

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη τύπου ο επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος του προγράμματος στο Αιγινήτειο νοσοκομείο, στη Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής, Φραγκίσκος Γονιδάκης, η φροντίδα που χρειάζονται τα άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές πρέπει να είναι "ολιστική". Δηλαδή να πλαισιώνονται από γιατρούς, διατροφολόγους, ψυχολόγους, την ώρα που και οι γονείς τους μιλούν με κοινωνικούς λειτουργούς.

"Αν και το κοινό γνωρίζει περισσότερο την ψυχογενή ανορεξία, λόγω των δραματικών της επιπτώσεων στην υγεία του ατόμου, η ψυχογενής βουλιμία είναι περισσότερο συχνή. Δυστυχώς, όμως, παραμένει μια "κρυφή" διαταραχή, καθώς το άτομο συχνά ντρέπεται να ζητήσει βοήθεια".

Βέβαια στη Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής στο Αιγινήτειο η αναμονή για συνάντηση με τους ειδικούς είναι ενάμισης μήνας - στην καλύτερη περίπτωση. Όμως πρόκειται για περιπτώσεις που χρειάζονται άμεσα στήριξη και ο χρόνος δρα σε βάρος τους αρκετές φορές. Το κενό αυτό έρχεται να συμπληρώσει η ιστοσελίδα www.edtalk.gr

Την έκαναν πράξη η Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής, του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο νοσοκομείο, η Cana Laboratories και η σειρά περιποίησης προσώπου EXELIA Cosmetics. Πρόκειται για μία εξειδικευμένη ιστοσελίδα που παρέχει, όχι μόνο αξιόπιστη πληροφόρηση για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, αλλά και τη δυνατότητα, εάν ο χρήστης το επιθυμεί, να μπορεί να προχωρήσει στην παρακολούθηση ενός ψυχοεκπαιδευτικού προγράμματος παρέμβασης για την ψυχογενή βουλιμία, που θα τον οδηγεί βήμα προς βήμα στο να γνωρίσει τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης διαταραχής.

Το Διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα προσφιλές στους νέους, έχει εύκολη πρόσβαση, εξασφαλίζει την ανωνυμία, δεν έχει κόστος, εκμηδενίζει τις χιλιομετρικές αποστάσεις και αναλύει δέκα βήματα για την αλλαγή του πάσχοντα. Εξηγεί τι πυροδοτεί το προβλημα, βοηθά στο να παρατηρήσει αυτά που τρώει και να τα τροποποιήσει.

Τη σημασία τέτοιων προσπαθειών για εφήβους και γονείς υπογράμμισε η πρέσβειρα των προϊόντων EXELIA, Ναταλία Δραγούμη. "Η μάχη με το φαγητό κρατάει μια ζωή. Προσωπικά κινδυνεύω να γίνω ορθορεκτική. Κάνω παζάρια με το φαγητό από το πρωί ως το βράδυ" είπε χαρακτηριστικά η κα Δραγούμη.

Η ιστοσελίδα αυτοβοήθειας μπορεί να δρα συνδυαστικά με την παρακολούθηση στις υπάρχουσες δομές και το άτομο να κάνει λιγότερες συνεδρίες, να έχει "πηδήσει" βήματα.

«Από τη δημιουργία τους τα EXELIA Cosmetics συνδέθηκαν με την ευαισθητοποίηση και με την πρόληψη τριών παθήσεων, που απειλούν σήμερα την υγεία των γυναικών. Η συγκεκριμένη συνεργασία αποδεικνύει εμπράκτως τη δέσμευσή μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Γονιδάκη για την εξαιρετική συνεργασία και να τον συγχαρώ για το σημαντικό του έργο» επεσήμανε με τη σειρά του ο Βύρων Καραγιαννόπουλος, product manager των EXELIA Cosmetics.

Η Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1990, αρχικά ως ειδικό εξωτερικό ιατρείο. Aπό το 2004 και την επίσημη θεσμοθέτηση ως Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, λειτουργούν, πλέον, δύο θεραπευτικά προγράμματα, το ενδονοσοκομειακό (δύναμης 3 κλινών) και το εξωνοσοκομειακό.

Το εξωνοσοκομειακό θεραπευτικό πρόγραμμα, διαθέτει συνδυασμό ατομικής γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας και ομαδικής ψυχοεκπαίδευσης οικογενειών. Από το 2011 λειτουργεί και ειδικό πρόγραμμα διαλεκτικής-συμπεριφορικής θεραπείας για ασθενείς, που, εκτός από τη διαταραχή πρόσληψης τροφής, πάσχουν και από τη λεγόμενη οριακή διαταραχή προσωπικότητας. H μονάδα, εκτός από το κλινικό και ερευνητικό της έργο, έχει αναπτύξει έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα με στόχο την εκπαίδευση ειδικών της ψυχικής υγείας στη θεραπεία των διαταραχών πρόσληψης τροφής.