Το συνέδριο αυτό, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, είναι το μεγαλύτερο οφθαλμολογικό του κόσμου. Φέτος το παρακολούθησαν περισσότεροι από 28.000 σύνεδροι από τις ΗΠΑ και από δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου, ενώ εκατοντάδες ήταν οι εργασίες που παρουσιάστηκαν και αναρτήθηκαν.

Στην εργασία του LaserVision που βραβεύθηκε, οι ειδικοί του κέντρου εξέτασαν την αποκατάσταση της όρασης ομάδας ασθενών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε διόρθωση της μυωπίας τους, με την εξελιγμένη τεχνική SMILE, σε σύγκριση με τοπογραφικά κατευθυνόμενες σμιλεύσεις με την τεχνική LASIK.

Η τεχνική SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) είναι μία νέα  χειρουργική μέθοδος, κατάλληλη για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών, δηλαδή της μυωπίας, της υπερμετρωπίας, του αστιγματισμού και της πρεσβυωπίας. Η μέθοδος αυτή είναι λιγότερη επεμβατική για την επιφάνεια του κερατοειδή από την παραδοσιακή τεχνική διόρθωσης της μυωπίας (το LASIK), καθώς χρησιμοποιεί μόνο  λέιζερ (femtosecond λέιζερ), για να αφαιρεθεί από μία μικροσκοπική τομή (έχει μέγεθος λίγα χιλιοστά) μόνο το τμήμα του κερατοειδικού ιστού, που απαιτείται για να διορθωθεί η όραση.

Οι τοπογραφικά (ή wavefront) κατευθυνόμενες σμιλεύσεις πραγματοποιούνται με εξελιγμένα μηχανήματα, τα οποία λαμβάνουν υπόψη κάθε «ψεγάδι» (εκτροπή) του ματιού, ώστε να γίνει εξατομικευμένη σμίλευση του κερατοειδή και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με τη μικρότερη δυνατή αφαίρεση κερατοειδικού ιστού. Η εφαρμογή τους έχει εξελιχθεί σημαντικά από την ομάδα της Αθήνας.

«Στο φετινό συνέδριο AAO 2016 η επιστημονική μας ομάδα στέφθηκε με μία ακόμα επιτυχία, καθώς της απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο για πρωτότυπη ανακοίνωση, που αφορά στη διαθλαστική χειρουργική» δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision Δρ. Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής (ISRS).

«Η συγκεκριμένη εργασία εξέτασε σε βάθος ενός έτους και με πάρα πολύ αυστηρές  στατιστικές την οπτική αποκατάσταση έπειτα από εξελιγμένες επεμβάσεις της μυωπίας με λέιζερ και συγκεκριμένα με τοπογραφικές κατευθυνόμενες σμιλεύσεις και την τεχνική SMILE. Είναι μία ακόμα απόδειξη ότι το επιστημονικό επίπεδο της οφθαλμολογίας στη χώρα μας δεν είναι απλώς στα μέτρα της παγκόσμιας οφθαλμολογικής κοινότητας, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις πρωτοπορεί και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».