Σε αυτό συμφώνησαν δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μία Καναδική και μία Ταϊβανέζικη, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Λονδίνο.

Η Καναδική έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ James Tam από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα (μιας από τις πιο κρύες περιοχές στον κόσμο), διήρκεσε έξι χρόνια και, όπως διαπιστώθηκε, για κάθε πτώση της θερμοκρασίας κατά δέκα βαθμούς Κελσίου αυξάνεται κατά 7% ο κίνδυνος σοβαρού οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, το οποίο μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

Σύμφωνα με την μελέτη, όταν ο υδράργυρος έπεφτε κάτω από το μηδέν, τα σοβαρά εμφράγματα ήταν 0,94 την ημέρα έναντι 0,78 την ημέρα, όταν η θερμοκρασία ήταν πάνω από το μηδέν. Το χιόνι από μόνο του δεν αποτελεί ξεχωριστό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ.

Η δεύτερη μελέτη, που έκαναν ειδικοί του Εθνικού Πανεπιστημίου Γιανγκ - Μινγκ της Ταϊβάν, διαπίστωσε ότι ο κρύος καιρός σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό, ιδίως σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Η κολπική μαρμαρυγή, η κυριότερη καρδιακή αρρυθμία, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά τέσσερις έως πέντε φορές. Όταν κάνει κρύο, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Η έρευνα, που έγινε σε σχεδόν 290.000 άτομα, συμπέρανε ότι γενικότερα υποτιμάται το κρύο ως παράγοντας κινδύνου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στη διάρκεια των μηνών με χαμηλότερη θερμοκρασία μέσα στον χρόνο, η πιθανότητα εγκεφαλικού είναι αυξημένη. Έτσι, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τον χειμώνα και ο μικρότερος το καλοκαίρι. Ο κίνδυνος το φθινόπωρο και την άνοιξη είναι περίπου ίδιος.