Ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πωλήσεων αναμένεται να ενεργοποιήσει ο ΕΟΦ προκειμένου να συλλέγονται σε αυτό οι αγοραπωλησίες που πραγματοποιούν οι φαρμακαποθήκες μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό, ο ΕΟΦ επιχειρεί να καταγράψει την προέλευση των σκευασμάτων τα οποία εξάγονται, καθώς έχει διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια ελέγχων σε φαρμακαποθήκες, ότι οι ποσότητες που  εξάγονται δεν ανταποκρίνονται στις ποσότητες τις οποίες αυτές έχουν άμεσα παραγγείλλει από τις φαρμακευτικές εταιρείες. 

Ειδικότερα, ο ΕΟΦ εδώ και μερικούς μήνες μέσω του συστήματος καταγραφής real time των πωλήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών προς φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, νοσοκομεία κλπ, έχει πλήρη εικόνα για το τι  πωλείται και σε ποιόν σε επίπεδο φαρμακευτικών εταιρειών. Από κει και πέρα όμως δε γνωρίζει τη γίνεται στο κανάλι της λιανικής. Το λογικό θα ήταν να προχωρήσει στην καταγραφή όλων των πωλήσεων των φαρμακαποθηκών, όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον αφού τα πλέον των 10.000 φαρμακείων παραγγέλνουν καθημερινά χιλιάδες κωδικούς και η καταγραφή αυτών των συναλλαγών δεν μπορεί να γίνει σε πραγματικό χρόνο. Το γεγονός όμως ότι υπάρχουν περίπου 140 φαρμακαποθήκες, επιτρέπει την καταγραφή των μεταξύ τους αγοραπωλησιών. 

Έτσι το νέο σύστημα θα μπορεί να συγκεντρώσει στοιχεία για το τι πουλάει μια φαρμακαποθήκη σε μία άλλη και συνδυαστικά με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο ΕΟΦ από τις φαρμακευτικές αλλά και από τις παράλληλες εξαγωγές θα μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχουν παρατυπίες ως προς τη διακίνηση των φαρμάκων. Την όλη διαδικασία υποκίνησε το γεγονός ότι κάποιες φαρμακαποθήκες παράγγελναν ποσότητες φαρμάκων μόνο για να τις μεταπωλήσουν σε κάποια μεγαλύτερη είτε για να τις εξάγουν άμεσα. 

Με το σύστημα αυτό ο ΕΟΦ αισιοδοξεί να έχει ένα ακόμη όπλο στην προσπάθεια περιορισμού των ελλείψεων φαρμάκων από την αγορά. Εξάλλου όπως διαπιστώθηκε και από την πρόσφατη συνάντηση που έγινε με παράγοντες της αγοράς φαρμάκου και τη διοίκηση του οργανισμού, το προεδρείο του ΕΟΦ είναι αποφασισμένο να περιορίσει τις παράτυπες εξαγωγές. Σημειώνεται δε ότι οι παράλληλες εξαγωγές δεν είναι παράνομες αλλά επιτρέπεται να γίνονται μόνο αφού διαπιστωθεί η κάλυψη της εγχώριας ζήτησης. 

Οι εκπρόσωποι δε των φαρμακαποθηκών είναι θετικοί ως προς το νέο αυτό σύστημα αλλά και σε όποια άλλη διαδικασία γίνει για να  παταχθεί το φαινόμενο των ελλείψεων σκευασμάτων. Όμως δεν βγάζουν εκτός ευθυνών και κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες όπως σημειώνουν, δεν προμηθεύουν την αγορά με τις απαιτούμενες ποσότητες.  Θωρούν όμως ότι οι ελλείψεις ως ένα βαθμό δεν πρέπει να αποδίδονται στις νόμιμες παράλληλες εξαγωγές και υποστηρίζουν ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να αφορούν συνολικά την αλυσίδα φαρμάκων. Έχει διαπιστωθεί, σημειώνουν ότι μόνο ένα περιορισμένος αριθμός φαρμακαποθηκών ή φαρμακοποιών παρανομεί. 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της αγοράς, υπάρχουν 52 best sellers κωδικοί στις παράλληλες εξαγωγές οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά και από αυτή την παρακολούθηση μπορουν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα.   

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής η πρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Αικατερίνη Αντωνίου προχώρησε σε ενημέρωση- προειδοποίηση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πως ο ΕΟΦ μπορεί πλέον να ελέγχει τις ποσότητες που εισάγονται αλλά και διατίθενται στην ελληνική αγορά, αναφέροντας μάλιστα ότι ο Οργανισμός έχει στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται πως υπάρχουν φαρμακαποθήκες που αποκλειστικά και μόνο εξάγουν φάρμακα χωρίς άλλη οικονομική δραστηριότητα στο εσωτερικό. Η πρόεδρος του ΕΟΦ προειδοποίησε τις φαρμακαποθήκες αλλά και τις εταιρείες , ακόμη και φαρμακεία που μπορεί να εμπλέκονται στις παράλληλες εξαγωγές, πως πολύ σύντομα θα γνωστοποιηθούν ονόματα και θα επιβληθούν ποινές .