Μπορεί το έιτζ να αντιμετωπίζεται, πια, ως χρόνια νόσος και να υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα, που αναχαιτίζουν την εξέλιξή του, δεν παύει, όμως, να είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια και οι επιστήμονες να προσπαθούν να παρασκευάσουν το σωτήριο εμβόλιο

Περίπου 37 εκατομμύρια ασθενείς υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.  Στη Νότια Αφρική πάνω από 1.000 άνθρωποι μολύνονται καθημερινά με τον HIV.

Το εμβόλιο, με την προσωρινή ονομασία HVTN 702, θα δοκιμαστεί σε 5400 σεξουαλικά ενεργούς άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 35 ετών, στην έβδομη μεγάλης κλίμακας δοκιμή εμβολίου κατά της νόσου. Οι μισοί θα πάρουν το φάρμακο και οι υπόλοιποι placebo. Όλοι θα κάνουν πέντε ενέσεις στη διάρκεια ενός έτους. Τα αποτελέσματα της δοκιμής αναμένονται την επόμενη δεκαετία.

Το φάρμακο αναπτύχθηκε από τις φαρμακευτικές εταιρείες Sanofi και GSK, και η δοκιμή του εμβολίου χρηματοδοτείται από την αμερικανική και τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση, τον αμερικανικό στρατό και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NSID) των ΗΠΑ, δήλωσε: «Αν αξιοποιηθεί παράλληλα με το υπάρχον οπλοστάσιο των εργαλείων καταπολέμησης του HIV, ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα ήταν το τελικό καρφί στο φέρετρο του ιού. Ακόμη κι ένα μέτριας αποτελεσματικότητας εμβόλιο θα μειώσει σημαντικά το βάρος της νόσου σε χώρες και σε πληθυσμούς με υψηλά ποσοστά λοίμωξης από τον ιό HIV, όπως στη Νότια Αφρική».

Η δοκιμή θα ελέγξει την αποτελεσματικότητα και τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου, που είναι μια τροποποιημένη εκδοχή ενός προηγούμενου εμβολίου, γνωστού ως RV144, το οποίο είχε δοκιμασθεί σε 16.400 ανθρώπους στην Ταϊλάνδη και είχε αποδειχθεί περιορισμένα αποτελεσματικό μόνο στο 31% των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου θα είναι τουλάχιστον της τάξης του 50%, που θεωρείται το «κατώφλι» για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας του στο εμπόριο.