Όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη τύπου, ενόψει του 28ου Πανελλήνιο Συνεδρίου για το έιτζ, που θα γίνει αρχές Δεκεμβρίου, τα οροθετικά παιδιά έχουν απόλυτη ανάγκη από το κρατικό επίδομα των 700 ευρώ μηνιαίως, γιατί για πολλές οικογένειες είναι το μόνο έσοδο. Δεν είναι, όμως, μόνο οικονομικό το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά.

Στην αυγή του 2017 εξακολουθεί στη χώρα μας να υπάρχει στίγμα και σε πολλές περιπτώσεις οι ειδικοί της ΕΕΜΑΑ αναγκάζονται να πιέσουν το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να υποχρεωθούν οι διευθυντές των σχολείων να δεχτούν τους οροθετικούς μαθητές

Τα 23 παιδιά παρακολουθούνται απο το νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" και τα υπόλοιπα δύο απο παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Ενθαρρυντική είναι η εργασία από το Παίδων "Αγία Σοφία", που αναφέρει πως τα παιδιά με HIV λοίμωξη υπό αντιρετροϊκή αγωγή έχουν φυσιολογική ανάπτυξη και καλή σκελετική υγεία.

Τα καλά νέα, επίσης, είναι ότι από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Ηρακλείου ανακοινώθηκε η γέννηση δέκα παιδιών χωρίς HIV λοίμωξη, από οροθετικές μητέρες, που ακολούθησαν τις διεθνείς οδηγίες για την αποφυγή κάθετης μετάδοσης του HIV.

Προκειμένου να βοηθήσει τα οροθετικά παιδιά, η ΕΕΜΑΑ δημιούργησε και προωθεί το κομψό κόσμημα «towgether» σε συμβολική τιμή. Τα έσοδα θα δοθούν στο νοσοκομείο "Αγία Σοφία" για τους λιλιπούτειους ασθενείς.

Εξάλλου το 2015 έχουν καταγραφεί 2,1 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις διεθνώς, που σηματοδοτούν ελάττωση 6% κατά την τελευταία πενταετία. Επιπλέον έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των ατόμων υπό αντιρετροϊκή αγωγή, 17 εκατομμύρια τον 12/2015 σε σύγκριση με 7,5 εκατομμύρια το 2010, δηλαδή περίπου 50% των ατόμων με HIV λοίμωξη έχει πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

Τα προβλήματα

Πάντως στη χώρα μας μείζον πρόβλημα παραμένουν οι ελλείψεις αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις του ιϊκού φορτίου στα Κέντρα Αναφοράς, με συνέπεια χιλιάδες οροί ασθενών να περιμένουν στο ψυγείο και η ανάλυση του ιϊκού φορτίου να καθυστερεί ακόμη κι έναν χρόνο!

Έλλειψη φαρμάκων υπάρχει στην Μονάδα ΜΕΛ του Λαϊκού νοσοκομείου, ενώ τον Δεκέμβριο πάντα δημιουργούνται τέτοια προβλήματα καθώς ξεμένουν τα νοσοκομειακά φαρμακεία από αντιρετροϊκα φάρμακα. Έλληνες ειδικοί προειδοποιούν ότι τα συμπληρώματα διατροφής, που λαμβάνονται χωρίς ιατρική συμβουλή, οι αυστηρές δίαιτες και άλλα διατροφικά τρικ, όπως η λήψη γκρέιπ- φρουτ ή μελισσόχορτου, είναι επικίνδυνα, καθώς αλληλεπιδρούν με τα αντι-ιϊκά φάρμακα.

Οι ασθενείς αυτοί εμφανίζουν συχνά συννοσηρότητες, ενώ φαίνεται ότι τα ανθεκτικά στελέχη σε αντιρετροϊκά φάρμακα μεταδίδονται στην Ελλάδα κυρίως μέσω τοπικών δικτύων μη-θεραπευμένων ασθενών. Η πλειονότητα των ανθεκτικών στελεχών μεταδίδεται μέσω κοινών δικτύων στη Βόρεια και στη Νότια Ελλάδα. Εκτός των κοινών δικτύων, στη Βόρεια Ελλάδα εκτιμήθηκε ότι υπάρχει επιμέρους τοπική διασπορά ανθεκτικών στελεχών μεταξύ του εκεί πληθυσμού.

Τέλος τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξανόμενη μετάδοση αντοχής σε μη-θεραπευμένους ασθενείς.

Ωστόσο το γεγονός ότι τα νέας γενιάς φάρμακα δίνονται, πλέον, εγκαίρως σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως, συμβάλλει στο να διατηρούνται εκείνοι σε καλή κατάσταση.