Η «Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» ρίχνει άγκυρα σε απομακρυσμένους προορισμούς, σπέρνοντας ιδέες και γνώσεις οικολογικού περιεχομένου στους μαθητές και στους κατοίκους των περιοχών που υλοποιείται, με στόχο την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του φυσικού και του ζωικού πλούτου.

Το πρόγραμμα 2016 – 2017  εστιάζει στη «Θάλασσα», η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα και τα νησιά της. Στις ελληνικές θάλασσες συναντάμε χιλιάδες είδη ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών, όπως οι φάλαινες, οι θαλάσσιες χελώνες και τα δελφίνια, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση και γι’ αυτό θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε για την προστασία τους .

Ο πρώτος από τους συνολικά 13 σταθμούς του φετινού είναι η Ιθάκη, το Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο στο Βαθύ, καθώς και το Δημοτικό Σχολείο στο Σταυρό. Στη συνέχεια «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» θα επισκεφθεί 12 ακόμα προορισμούς: Βλασία, Δάφνη, Πάος, Πετσάκοι, Ερείκουσα, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Δονούσα, Θηρασιά, Σκύρος και Χίος. Το πλήρωμα της αποστολής αποτελείται από  τους δραστήριους εκπροσώπους των ΜΚΟ, εξειδικευμένες επιστημονικές ομάδες, τοπικούς φορείς και θεσμικά όργανα, που έχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες  ή και ασχολούνται με το περιβάλλον. 

Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης υποστηρίζεται αποκλειστικά από τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Άγονη Γραμμή Γόνιμη». 

Μέσα σε 3 χρόνια έχει υλοποιηθεί σε 34 νησιά και χωριά, το έχουν παρακολουθήσει 3.415 μαθητές όλων των τάξεων, ενώ έχουν γίνει περισσότερα από 200 εργαστήρια, λαμβάνοντας υπόψη  στο   σχεδιασμό  του τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.  Τελεί   υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  και  υποστηρίζεται από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Συνεργαζόμενοι φορείς για τη φετινή χρονιά: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σύλλογος Ελλήνων Ωκεανογράφων, Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος & Αειφόρου Aνάπτυξης, Άνιμα, Αρκτούρος, Αρχέλων, Βιβλία σε Ρόδες, Το Κινητό Πλανητάριο, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Μουσείο Τεχνολογίας Νoesis, Ερευνητικό Κέντρο ΑΡΙΩΝ, Αρχιπέλαγος, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.