Τα νέα επιστημονικά δεδομένα - που, ειρήσθω εν παρόδω, έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που συνιστά αναμονή για τουλάχιστον έξι μήνες, πριν το ζευγάρι ξαναρχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη εγκυμοσύνης - καθησυχάζουν τις γυναίκες που, πληγωμένες από το ισχυρό σοκ της αποβολής τους πενθούν, πιστεύοντας ότι δεν θα κάνουν ποτέ άλλοτε παιδί...

Τη μετα-ανάλυση έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aberdeen και τα ευρήματα επιβεβαιώνουν πρόσφατες μελέτες ότι αυτές οι εγκυμοσύνες, τόσο σύντομα μετά μια αποτυχία, είναι λιγότερο πιθανό να αποτύχουν ξανά ή να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό αργότερα.

Ειδικότερα τα ποσοστά προεκλαμψίας, της γέννησης ενός ελλιποβαρούς νεογνού, ή ενός μωρού που δεν τα καταφέρνει να ζήσει, ήταν λιγότερα στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης σχεδόν αμέσως μετά την αποβολή.

Ο καθηγητής μαιευτικής - γυναικολογίας Dr Siladitya Bhattacharya, επικεφαλής της μετα-ανάλυσης, δήλωσε: "Tα ευρήματά μας έδειξαν κατηγορηματικά ότι το διάστημα αμέσως μετά την αποβολή είναι το καλύτερο για τη σύλληψη. Το 2010 ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε γιαυτό. Και ακολούθησαν πολλές εργασίες, που οδηγήθηκαν στο ίδιο συμπέρασμα... Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι μια γυναίκα που χάνει ένα έμβρυο, προσέχει τον εαυτό της, αποκτά κίνητρο και μπορεί να είναι και πιο γόνιμη".

H αποβολή είναι κάτι πολύ συχνό - μία στις πέντε γυναίκες τη βιώνει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για τραυματική εμπειρία, που επηρεάζει και τους συντρόφους των γυναικών αυτών.