Σωστά συνταγογραφούσαν οι γιατροί κατά την επιστημονική τους κρίση, παρά τις ποινές που τους επιβλήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για υπερσυνταγογράφηση, επισήμανε σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ.Δημήτρη Κοντό.

Ο ΙΣΑ με την επιστολή του -που προέκυψε ύστερα από σχετική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου στις 27 Αυγούστου - αντιδρά στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους γιατρούς, τονίζοντας ότι "ύστερα από εμπεριστατωμένο έλεγχο που διενεργήθηκε από τον ΙΣΑ για τις συγκεκριμένες υποθέσεις καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιατροί συνταγογραφούσαν ορθώς, σύμφωνα δηλαδή με την επιστημονική τους κρίση, για την καλύτερη δυνατή θεραπεία του ασθενούς. Παρά ταύτα ανευρέθησαν περιπτώσεις στις οποίες επιβάλατε αυστηρές διοικητικές ποινές, ήτοι αφαίρεση του δικαιώματος της συνταγογράφησης, καταλογισμό ζημίας, αλλά και διοικητικό πρόστιμο, αν και οι ιατροί, σύμφωνα με την επιστημονική μας κρίση, ορθώς συνταγογράφησαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα. 

Πρέπει βεβαίως να επισημάνουμε ότι ο ΙΣΑ τάσσεται υπέρ του εξορθολογισμού και της καταστολής της διαφθοράς, πόσο δε μάλλον σε μια τόσο πρωτοφανή συγκυρία που βιώνει η χώρα μας. Πλην όμως η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να διασφαλίζει και να εγγυάται το αγαθό της υγείας και να μην αδικεί όποιον ιατρό εργάζεται τιμώντας τον Όρκο του Ιπποκράτη.

Δια τούτο οφείλετε να εξαντλείτε παν επιστημονικό κριτήριο και όχι μόνο λογιστικά πρότυπα. Και για τον λόγο αυτό άλλωστε ο ΙΣΑ από μακρού έχει ζητήσει η συνταγογράφηση να στηρίζεται στην εφαρμογή  των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, τα οποία σας έχουν καταθέσει από καιρού οι επιστημονικές ιατρικές εταιρίες και οι επαγγελματικές ενώσεις.

Αναμένουμε  τις άμεσες ενέργειες για τη διευθέτηση του σοβαρού αυτού  προβλήματος και προτείνουμε πριν την εφαρμογή διοικητικών κυρώσεων να ζητάτε την άποψη της αρμόδιας ιατρικής εταιρίας , των επαγγελματικών ενώσεων αλλά και των κατά τόπων Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίοι είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι διαθέτοντας την επιστημοσύνη και την τεχνογνωσία".