Αυτό έδειξε μεγάλη διεθνής μελέτη υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Παγκοσμίως 350 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη. Στην έρευνα, στην οποία απάντησαν περίπου 50.000 άνθρωποι, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και στις πλούσιες χώρες, με σχετικά καλές υπηρεσίες υγείας, μόλις δύο στους δέκα ασθενείς με κατάθλιψη λαμβάνουν επαρκή θεραπεία. Στις φτωχές χώρες η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη - μόνο ένας στους 27 πάσχοντες παίρνει φάρμακα.

"Σε μεγάλο βαθμό η θεραπεία που χορηγείται σήμερα στους πάσχοντες από κατάθλιψη είναι ανεπαρκής", δήλωσε ο Γκρέιαμ Θόρνικροφτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου King's College και επικεφαλής της μελέτης. Ο ίδιος έκανε έκκληση στις εθνικές και διεθνείς οργανώσεις για μεγαλύτερη διάθεση πόρων και για ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ώστε κανένας πάσχων από κατάθλιψη να μην παραμελείται.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενώ υπάρχει αυξανόμενη ενημέρωση ότι η κατάθλιψη μπορεί να διαγνωστεί και συχνά να αντιμετωπιστεί επιτυχώς μέσω ψυχοθεραπείας ή χορήγησης φαρμάκων, οι θεραπείες δεν χρησιμοποιούνται ευρέως.

"Η παροχή θεραπείας στον απαιτούμενο βαθμό για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι κομβικής σημασίας, όχι μόνο για να μειωθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών ή της αναπηρίας, αλλά και από ηθικής και ανθρωπιστικής πλευράς και για να βοηθηθούν οι άνθρωποι ώστε να γίνουν πλήρως παραγωγικά μέλη της κοινωνίας" δήλωσε ο Θόρνικροφτ.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής, ανέλυσε δεδομένα από τις έρευνες του ΠΟΥ για την ψυχική υγεία σε 21 χώρες συμπεριλαμβανομένων των: Βραζιλία, Βουλγαρία, Κολομβία, Ιράκ, Μεξικό, Νιγηρία, Κίνα, Αργεντινή, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και ΗΠΑ.

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν ως την μικρότερη δυνατή θεραπεία είτε τη φαρμακευτική αγωγή, που περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων για τουλάχιστον έναν μήνα, σε συνδυασμό με τέσσερις ή περισσότερες επισκέψεις σε γιατρό, ή την ψυχοθεραπεία που περιλαμβάνει τουλάχιστον οκτώ συνεδρίες με κάποιον επαγγελματία, ανάμεσά τους και θρησκευτικό ή πνευματικό σύμβουλο, κοινωνικό λειτουργό ή ψυχολόγο.