Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής και σε κλίμα έντονης συγκίνησης οι τρεις βραβευθείσες έδωσαν ένα λαμπρό παράδειγμα, τόσο απαραίτητο στους καιρούς που ζούμε. Σε μια Ελλάδα που έχει λυγίσει από τα δυσβάσταχτα οικονομικά βέρη και η ελπίδα της αργοσβήνει, εκείνες κατάφεραν να διαπρέψουν σε επιστημονικά πεδία και να ανοίξουν νέους δρόμους, με πείσμα, θέληση και πολύ διάβασμα.

Τη γυναικεία dream team απαρτίζουν η ερευνήτρια αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καλλιόπη Δασύρα, η επίκουρη καθηγήτρια χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Ευθυμιάδου και η ερευνήτρια μοριακής βιολογίας και γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Μπραουδάκη

Μετρημένες, σεμνές, ευγενείς και χαμογελαστές παρέλαβαν τα βραβεία τους στην 9η απονομή της L' Oreal- Unesco Φυσικές Επιστήμες.

Η Καλλιόπη Δασύρα από μικρή "μετρούσε τ'άστρα" και πλέον αναζητά λύσεις στα μυστήρια του σύμπαντος και στις μαύρες τρύπες.

Η Ελένη Ευθυμιάδου ασχολείται με τη νανοτεχνολογία, αναζητώντας θεραπείες που θα προσεγγίζουν με ακρίβεια τους κακοήθεις όγκους του μαστού και του προστάτη.

Η Μαρία Μπραουδάκη έχει στόχο ζωής να βοηθήσει τους μικρούς ασθενείς να νικήσουν τον παιδικό καρκίνο, ούσα μαμά και η ίδια.

«Μακάρι η Ελλάδα να καταφέρει να χρησιμοποιήσει όλους τους επιστήμονες που βγάζει» είπαν χαρακτηριστικά, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στην Πολιτεία.

Το πρόγραμμα “Ελληνικά Βραβεία L’Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη” αποτελεί μια από τις συνιστώσες του διεθνούς προγράμματος L’Oréal-UNESCO. To τελευταίο δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει και να αναγνωρίζει επιτυχημένες ερευνήτριες σε όλες τις ηπείρους, να τις βοηθά στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους και να παροτρύνει περισσότερες νέες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη.

Είναι το μοναδικό στον κόσμο για γυναίκες κι αποτελεί ορόσημο της διεθνούς επιστημονικής αριστείας και μια ανεκτίμητη πηγή κινήτρων, υποστήριξης και έμπνευσης για τις γυναίκες στον επιστημονικό κλάδο. Από το 1998 που θεσμοθετήθηκε, έχουν επιβραβευτεί περισσότερες από 2.530 ερευνήτριες σε περισσότερες από 112 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα με τις καταξιωμένες επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με τα Διεθνή Βραβεία L’Oréal-UNESCO, υπάρχουν και δύο Νομπελίστες. Έναν χρόνο μετά την βράβευσή τους για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, οι Elizabeth H. Blackburn και Ada E. Yonath έλαβαν την υπέρτατη καταξίωση: το βραβείο Nobel. Η διάκριση αυτή αποτελεί τεράστια αναγνώριση για τον θεσμό.

Τα εξαιρετικά ανταγωνιστικά βραβεία L’Oréal-UNESCO, σε διεθνές ή σε εθνικό επίπεδο, απονέμονται για σπουδαία επιστημονικά επιτεύγματα, που συμβάλλουν στην επίλυση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως ο καρκίνος, η κατάθλιψη, η προστασία του περιβάλλοντος και τα μυστήρια του σύμπαντος.