Μάλιστα σύμφωνα με όσα αναφέρει το βρετανικό ιατρικό περιοδικό Sexually Transmitted Infections, οι γυναίκες και οι άνδρες, που συνηθίζουν να κάνουν αποτρίχωση, έχουν 80% πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Η έρευνα κάνει ειδική αναφορά στους άνδρες, που κάνουν αποτρίχωση μιμούμενοι τους πρωταγωνιστές ταινιών πορνό, λέγοντας ότι οι άνδρες της διπλανής πόρτας, που αποτριχώνονται τακτικά, πιθανόν έχουν μια "σκοτεινή" πλευρά, η οποία συνίσταται σε επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά. Συνήθως είναι νέοι άνδρες, πιο δραστήριοι σεξουαλικά, με περισσότερους συντρόφους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ουρολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας Τσαρλς Όστερμπεργκ, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 7.600 άτομα ηλικίας από 18 έως 65 ετών, που κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσο αφαιρούσαν τις τρίχες τους, πόσο συχνά και με ποιο τρόπο. Επίσης ρωτήθηκαν πόσους σεξουαλικούς συντρόφους είχαν στη ζωή τους και αν είχαν ποτέ κολλήσει κάποιο αφροδίσιο νόσημα.

Από τους συμμετέχοντες, το 13% είχε τουλάχιστον ένα τέτοιο νόσημα, όπως έρπη, σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια, κονδυλώματα-ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ιό του έιτζ (ΗΙV) κ.ά. Το 84% των γυναικών και το 66% των ανδρών δήλωσαν ότι είχαν κάνει ξύρισμα τριχών ή αποτρίχωση έστω μια φορά στο παρελθόν. To 17% αφαιρούσε όλες τις τρίχες του τουλάχιστον μια φορά το μήνα και το 22% καθημερινά ή ανά εβδομάδα. 

Η σχέση ανάμεσα στην αφαίρεση των τριχών και στα ΣΜΝ είναι συχνότερη σε όσους αφαιρούν όλες τις τρίχες τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα και σε όσους τις ξυρίζουν κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα. Γι' αυτούς ο κίνδυνος να κολλήσουν ΣΜΝ είναι τριπλάσιος έως τετραπλάσιος.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι συχνά στις αποτριχώσεις γίνονται μικροτραυματισμοί, με αμυχές που τρέχουν αίμα και το δέρμα γίνεται ε'υκολο "πέρασμα" για διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι απλώς οι άνθρωποι, που δεν θέλουν να φέρουν ίχνος τρίχας πάνω τους, είναι πιο σεξουαλικά δραστήριοι και άρα συχνότερα εκτεθειμένοι σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. 

Πάντως οι ερευνητές είπαν χαριτολογώντας ότι υπάρχει κι ένα θετικό στην αποτρίχωση: Μειώνει τις πιθανότητες να κολλήσει κάποιος ψείρες!