Πολωνοί ερευνητές, με επικεφαλής την Aneta Cislak, από το Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας, στο Zabrze της Πολωνίας, διαπίστωσαν  ότι η αυξημένη ρύπανση του περιβάλλοντος επηρεάζει την πορεία των ασθενών μετά από μια καρδιακή προσβολή. «Σκεφτήκαμε να μελετήσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση, γι αυτό πραγματοποιήσαμε την έρευνα μας στη Σιλεσία, την πιο αστικοποιημένη και βιομηχανοποιημένη περιφέρεια στην Πολωνία», εξηγεί η κ. Cislak.

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων, με τη σοβαρότητα της κλινικής κατάστασης και τη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση σε ασθενείς με οξέα στεφανιαία σύνδρομα, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και ασταθή στηθάγχη.

«Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, δεσμεύονται μέσω της αιμοσφαιρίνης και ίσως επηρεάζουν αρνητικά τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υποξία και να οδηγήσει σε χειρότερη κλινική κατάσταση και λιγότερο επιτυχημένη θεραπεία», ανέφερε κ. Cislak και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που επηρεάζουν το περιβάλλον, αλλά και το περιβάλλον επηρεάζει εμάς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι ξένοι ερευνητές, οι οποίοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για πρώιμη αθηροσκλήρωση και απώλεια της λειτουργικότητας των αρτηριών. Όσον αφορά τον μηχανισμό μέσω του οποίου η ρύπανση σκληραίνει τις αρτηρίες και δημιουργεί αθηρωματικές πλάκες υπάρχουν διάφορες απόψεις. Η πιο ισχυρή, θέλει τα ρυπογόνα μικροσωματίδια να επιδρούν σε κυτταρικούς μηχανισμούς, που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ενδοθυλίου, τη «φόδρα» των αγγείων.

Στο στόχαστρο και ο θόρυβος

Άλλος ένας παράγοντας κινδύνου, που μπήκε, πλέον, στη λίστα των «υπόπτων» για έμφραγμα, είναι και η φασαρία, ο θόρυβος.

Όπως διαπιστώθηκε, τα αυξημένα επίπεδα θορύβου στις μεγάλες πόλεις δημιουργούν υπέρταση και, κατά συνέπεια, αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Ενδεικτικές είναι οι μελέτες του Βέλγου ερευνητή J.Argacha από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελών, που παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο, και δείχνουν ότι, ακόμη και τα επίσημα όρια, που έχουν καθοριστεί για το διοξείδιο του αζώτου, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, κάτι που έχει παρατηρηθεί κυρίως σε άνδρες γύρω στην ηλικία των 55 ετών περισσότερο απ’ ό,τι σε ηλικιωμένους, καθώς εκτιμάται ότι οι πρώτοι εκτίθενται περισσότερο στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Για το ίδιο θέμα έχουν ενδιαφέρον και τα αποτελέσματα άλλης μελέτης που έγινε στην Κρακοβία σε νέους ηλικίας από 16 έως 22 ετών και έδειξε ότι είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής, που σχετίζονται με καρδιαγγειακή νόσο στο μέλλον, εξαιτίας και της μολυσμένης ατμόσφαιρας την πόλη όπου ζουν.