Μια σειρά από "λάθη" και "διαδικαστικά κόλπα" επινοούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις για να εξαγγέλλουν προκηρύξεις προσλήψεων στην Υγεία, οι οποίες δεν ολοκληρώνονται ποτέ και ξεκινούν οι διαδικασίες από την αρχή, επισημαίνει η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ), καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει και ότι δεν θέλει τις προσλήψεις μονίμων επιμελητών.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει πως ένα από τα πολλά κόλπα έχει να κάνει με το σκόπιμο μπέρδεμα που δημιουργήθηκε με τον βαθμό των εισηγητών γιατρών για τις προσλήψεις Επιμελητών Β.

Παρά τις προτάσεις των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ) προς την πολιτική ηγεσία, στον ν. 4368 του περασμένου Φεβρουαρίου στην σχετική διάταξη αντί για «βαθμός Επιμελητή Α ή Διευθυντή» που έπρεπε να μπει, επιλέχθηκε μόνο ο «βαθμός Διευθυντή». 

Πώς φαίνεται ότι το «λάθος» αυτό ήταν σκόπιμο; Αμέσως μόλις εκδόθηκε το ΦΕΚ με τον νόμο, οι υπηρεσίες του υπουργείου "γκρεμοτσακίστηκαν" κυριολεκτικά … με εγκύκλιό τους (12-4-2016 ΑΔΑ: 61ΡΩ465ΦΥΟ-ΦΗΦ) να ακυρώσουν όλες τις εισηγήσεις που είχαν γίνει από Επιμελητές Α (που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος 3574/2009) για θέσεις από παλιότερες προκηρύξεις που υποτίθεται πως είχαν «ξεπαγώσει», οπότε πάλι από την αρχή, ψάχνουν για νέους εισηγητές και νέες εισηγήσεις. Μέχρι σήμερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αν και κατ΄ επανάληψη έχει μιλήσει σε επίσημες συναντήσεις περί «λάθους», δεν έχει διορθώσει αυτό το «λάθος».

Βέβαια, κανένα διαδικαστικό "λάθος" δεν γίνεται για μέτρα που πρέπει να προωθηθούν επειγόντως όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φορολογικών και ασφαλιστικών κρατήσεων, απολύσεις Επικουρικών γιατρών κλπ. 

Τώρα για τις 750 καινούριες προκηρύξεις που έχουν γίνει μετά την έκδοση του ν. 4368/2016, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ορίστηκαν εισηγητές από την  βαθμίδα των Συντονιστών Διευθυντών και εκ των υστέρων "ανακαλύφθηκε" πως ο Συντονιστής Διευθυντής … δεν είναι Διευθυντής άρα σύμφωνα πάντα με την περίφημη εγκύκλιο – … σαμποτέρ του περασμένου Απριλίου, ακυρώνονται και αυτές οι εισηγήσεις, οπότε η διαδικασία ξεκινά και πάλι από την αρχή...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προκήρυξη θέσης Επιμελητή Β Καρδιολογίας για το Νοσοκομείο Βέροιας για την οποία η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε στις 21/6/2016, οι δύο εισηγητές ορίστηκαν τρεις ολόκληρους μήνες αργότερα, στις 22/9/2016, όμως πριν λίγες μέρες (συγκεκριμένα την 1/12) και αφού οι εισηγήσεις είχαν παραδοθεί, οι αρμόδιοι της 3ης ΥΠΕ διεμήνυσαν πως ακυρώνεται η μέχρι τώρα διαδικασία γιατί ο ένας εκ των δύο εισηγητών (τον οποίο οι ίδιοι είχαν ορίσει) είναι Συντονιστής Διευθυντής και όχι … απλός Διευθυντής όπως προβλέπει η εγκύκλιος του Απριλίου την οποία αυτοί οι ίδιοι αρμόδιοι γνώριζαν πέντε μήνες πριν ορίσουν τους εισηγητές.

Αντίστοιχες διαδικασίες συμβαίνουν στην 3η και 4η ΥΠΕ και πολλά νοσοκομεία της χώρας...

Οι σχετικές καταγγελίες από γιατρούς αρχίζουν και γίνονται σωρηδόν, την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου κάνει λόγο για τις προσλήψεις που έχει εξαγγείλει, στα φόρα που παρουσιάζεται...