Σύσκεψη για τα φάρμακα έχει συγκαλέσει για σήμερα το μεσημέρι ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος, με τις διοικήσεις του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ και των προέδρων των επιτροπών Τιμών Φαρμάκων και Λίστας Γιάννη Φίλο και Δημήτρη Κούβελα, αντίστοιχα.

Στη σύσκεψη αναμένεται να διερευνηθούν οι τρόποι που θα εφαρμοστεί η μείωση των τιμών των φαρμάκων όπως έχει θεσμοθετηθεί από την υπογραφή των προαπαιτουμένων για το Μνημόνιο ΙΙΙ. Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι, ενώ στα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου προβλέπεται η γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων, δεν έχει ακόμη συνταχθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο της γενικής ανακοστολόγησης. 

Και η "καυτή πατάτα" των μειώσεων των τιμών - ιδίως για τα φάρμακα που κυκλοφορούσαν στην αγορά πριν το 2012- λόγω της συγκυρίας, βρίσκεται τώρα στα χέρια του υπηρεσιακού υπουργού. Έτσι, στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι δυνατότητες και θα αναλυθεί όλο το νομικό πλαίσιο που ήδη ισχύει για την τιμολόγηση, προκειμένου να διερευνηθούν όλα τα στάδια της διαδικασίας ανακοστολόγησης και να ελεγχθούν οι χρόνοι που χρειάζονται ώστε η γενική ανακοστολόγηση να προλάβει να γίνει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου που είναι το χρονικό όριο της υποχρέωσης της χώρας.

Παράλληλα, θα διερευνηθεί το θέμα των νέων φαρμάκων που έχουν υποβάλλει αίτημα για τιμή ώστε να κυκλοφορήσουν στην αγορά, ύστερα από την έγκρισή τους από τον ΕΟΦ. Τα καινούρια φάρμακα που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ υπολογίζονται σε 140 περίπου, και τώρα χρειάζεται να τιμολογηθούν για να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν στην αγορά, αλλά και να εγκριθούν από την επιτροπή Λίστας, προκειμένου να συνταγογραφούνται και μέσω ΕΟΠΥΥ.

Ήδη χθες και την περασμένη Παρασκευή, συζητήθηκαν από τη δευτεροβάθμια επιτροπή Λίστας οι περίπου 70 ενστάσεις φαρμακευτικών εταιριών για προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στην ισχύουσα λίστα φαρμάκων και τα αποτελέσματα των δύο συνεδριάσεων θα τεθούν υπόψιν του νέου υπουργού Υγείας.

Στην ίδια συνάντηση ένα ακόμη θέμα που αναμένεται να συζητηθεί είναι η διασφάλιση της επάρκειας των φαρμάκων στην αγορά, με αφορμή την έλλειψη δύο ογκολογικών φαρμάκων που διαπιστώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στον ΕΟΠΥΥ. Παρότι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε άμεσα, ο στόχος τώρα είναι να μην δημιουργηθεί και πάλι αντίστοιχο θέμα.