Η πρώτη Συνδιάσκεψη των Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Συλλόγων στην Αθήνα, πραγματοποιείται το ερχόμενο Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, με την συμμετοχή 31 εκπροσώπων που αποτελούν την ηγεσία των Φαρμακευτικών Συλλόγων 20 ευρωπαϊκών χωρών και την παρουσία του προέδρου του Πανευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Οργάνου των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) Darrag O΄Loughlin.

Την πανευρωπαϊκή αυτή φαρμακευτική συνάντηση, διοργανώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με στόχο την ενημέρωση των Ελλήνων φαρμακοποιών για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και των ευρωπαίων για τα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας και την υιοθέτηση κοινή γραμμής δράσης - στήριξης του φαρμακείου και του επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού. 

Μια ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, το προεδρείο του ΠΦΣ με την συμμετοχή επιφανών ξένων προσκεκλημένων, θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος: «Τα σημερινά προβλήματα του κλάδου που γνωρίζουμε όλοι, δεν αποτελούν εσωτερικό πρόβλημα της χώρας αλλά ανάγονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό θέλουμε να αναδείξουμε. Παρακολουθούμε στενά και με έκδηλη ανησυχία την πορεία της φαρμακευτικής περίθαλψης σε ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς έχει βρεθεί στη δίνη εξελίξεων που την επηρεάζουν δραματικά: η γήρανση του Ευρωπαϊκού πληθυσμού, το ραγδαία αυξανόμενο μεταναστευτικό ρεύμα, οι εκτεταμένες αλλαγές στην κουλτούρα της κοινωνικής πρόνοιας, και η κρίση αξιών είναι μερικές από αυτές τις εξελίξεις. Παράλληλα, η οικονομική κρίση και η ύφεση δημιουργούν νέες αναπτυξιακές λογικές στον τομέα της Υγείας, που κυριαρχούνται από το πνεύμα ενός άκρατου ανταγωνισμού και μιας στρεβλής αντίληψης "φιλελευθεροποίησης" της αγοράς μας».

Στη συνδιάσκεψη των προέδρων θα γίνει αναφορά σε θέματα όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων στις χώρες της Ευρώπης, ο σημαντικός ρόλος των φαρμακείων για τον ασθενή στα κλειστά συστήματα υγείας, το παράλληλο εμπόριο, πώληση εξ αποστάσεως και ίντερνετ κλπ.
Οι εργασίες της διοργάνωσης θα μεταδοθούν διαδικτυακά μέσα από το ιστότοπο του ΠΦΣ, www.pfs.gr.