Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών ιατρικής εμφανίζει, δυστυχώς, συμπτώματα κατάθλιψης (το 27%) ή σκέψεις αυτοκτονίας (το 11%).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντάγκλας Μάτα, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, ανέλυσαν 195 έρευνες που αφορούσαν συνολικά σε 129.000 φοιτητές ιατρικών σχολών σε 47 χώρες.

Η μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι περισσότεροι από ένας στους τέσσερις εκπαιδευόμενοι γιατροί «φλερτάρουν» με την κατάθλιψη και πάνω από ένας στους δέκα με την αυτοκτονία. Ανάλογα με τη μελέτη και τη χώρα, τα ποσοστά κατάθλιψης εμφανίζονται να κυμαίνονται από 9% έως 56%, ενώ του αυτοκτονικού ιδεασμού από 7% έως 24%. Μάλιστα πολύ λίγοι φοιτητές (μόνο το 16%) έχουν καταφύγει σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας για τα σοβαρά ψυχολογικά τους προβλήματα.

Η κατάθλιψη είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλα τα επίπεδα της ιατρικής εκπαίδευσης, επιδρώντας αρνητικά στην υγεία των γιατρών σε βάθος χρόνου, καθώς και στην ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών στα πανεπιστημιακά ιατρικά νοσοκομεία, όπως είπαν οι ερευνητές.

Η βασική αιτία είναι η ψυχική επιβάρυνση των μελλοντικών γιατρών από τις απαιτήσεις των σπουδών και την ανταγωνιστικότητα στις σχολές τους και μετέπειτα στην άσκηση του επαγγέλματος - πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο σοβαρά και να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό του. Δυστυχώς οι ερευνητές δεν απαντούν εάν αυτά τα προβλήματα - δεδομένου ότι ελάχιστοι φοιτητές αναζητούν βοήθεια - τα κουβαλάνε οι μέλλοντες γιατροί στην άσκηση των καθηκόντων τους και τι επιπτώσεις έχει κάτι τέτοιο στους ασθενείς τους!