"Σκάτε" κάθε φορά που οι άνδρες σας νικάνε στους μαραθώνιους επιτραπέζιων και θέλετε να πάρετε "το αίμα σας πίσω"; Δώστε βάση στη μουσική και βάλτε να παίξει δυνατά ένα ροκ κομμάτι. Θα τους "παρασύρετε" σας άλλες Σειρήνες και η νίκη θα είναι δική σας.

Ερευνητές από δύο βρετανικά Πανεπιστήμια, το Imperial College και το Royal College of Music, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες παίκτες αποσπώνται και κάνουν λάθη, όταν ακούνε, για παράδειγμα, AC/DC αντί για κλασική μουσική. Αντίθετα οι γυναίκες δεν φάνηκε να επηρεάζονται από τη μουσική υπόκρουση.

Άλλωστε οι γυναίκες κατά γενική ομολογία μπορούν να κάνουν απερίσπαστες πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα, χωρίς να κάνουν λάθη. Επιπλέον οι άνδρες ίσως έχουν πιο ευαίσθητη ακοή (μπορεί να υφίστανται κάποιο είδος ακουστικού στρες, υπό τους "σκληρούς" ήχους της ροκ) και ο εγκέφαλός τους μπορεί να επεξεργάζεται με διαφορετικό τρόπο τους ήχους.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο χριστουγεννιάτικο τεύχος της επιθεώρησης Medical Journal of Australia, βραβεύθηκε ως η πιο ιδιόμορφη επιστημονική έρευνα.

Η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Dr Daisy Fancourt, δήλωσε: "Ένα από τα πεδία έρευνάς μας είναι πώς να βελτιώσουμε την απόδοση των ανθρώπων σε διάφορες συγκυρίες. Από κωπηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέχρι μια μουσική παράσταση ή μια σημαντική ομιλία μπροστά σε κοινό. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι άνδρες, που καλούνται να είναι αποδοτικοί στα επιτραπέζια παιχνίδια, καλό είναι να μην ακούνε ροκ μουσική, αλλά κλασσική, που τους βοηθάει να παραμένουν συγκεκτρωμένοι".

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2016 και οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο επηρέαζε η μουσική τις επιδόσεις ομάδας εθελοντών στο παιχνίδι «Μικροί γιατροί». Στο παιχνίδι αυτό οι παίκτες χρησιμοποιούν λαβίδα για να «χειρουργήσουν» έναν «ασθενή», που λέγεται Σαμ, αφαιρώντας προσεκτικά ανατομικά πλαστικά όργανα από μικρές τομές. Αν η λαβίδα αγγίξει τα πλάγια της τομής, η μύτη του Σαμ φωτίζεται, ακούγεται ένας ήχος και ο παίκτης χάνει. Επομένως το κλειδί στο παιχνίδι είναι να έχει κανείς πολύ σταθερά χέρια και να είναι προσηλωμένος.

Στο πείραμα συμμετείχαν 352 εθελοντές ηλικίας άνω των 16 ετών (η μέση ηλικία ήταν τα 35 χρόνια), κανένας εκ των οποίων δεν έπασχε από νοσήματα, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επιδόσεις του, ούτε είχε εμπειρία ως χειρουργός.

Στη διάρκεια του παιχνιδιού οι εθελοντές φορούσαν ακουστικά, με τα οποία άλλοτε άκουγαν την «Σονάτα για δύο πιάνα» του Μότσαρτ, άλλοτε το Thunderstruck των AC/DC και άλλοτε τον κλασικό ήχο μιας χειρουργικής αίθουσας.

Οι ερευνητές χρονομέτρησαν πόση ώρα χρειάζονταν οι εθελοντές για να αφαιρέσουν επιτυχώς τρία όργανα και πόσα λάθη έκαναν. Με το Thunderstruck τα λάθη των ανδρών ήταν κατά μέσον όρο 36, αλλά με τον Μότσαρτ και τον ήχο του χειρουργείου μόλις 28.