Ο πειρασμός να ανεβάσουμε στο facebook αυτές τις μέρες φωτογραφίες και βίντεο από τα όσα θα κάνουμε, είναι μεγάλος, αλλά ειδικοί ψυχικής υγείας μας καλούν να το σκεφτούμε πριν το κάνουμε. Η παραμονή εντός του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, το συνεχές μπες - βγες και οι ανώφελες συγκρίσεις με το πώς τα περνάνε οι άλλοι μπορεί να χαλάσει τη διάθεσή μας, λένε.

Έρευνα Δανών επιστημόνων σε 1000 άτομα έδειξε ότι η συχνή χρήση των κοινωνικών δικτύων και οι μη ρεαλιστικές κοινωνικές συγκρίσεις επηρεάζουν αρνητικά τη συναισθηματική μας ζωή και ρίχνουν το επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή μας.

"Αντίθετα, αν κάνουμε ένα διάλειμμα από τα social media, μπορεί να βελτιωθεί πολύ η διάθεσή μας. Άλλωστε οι γιορτινές μέρες είναι για να δούμε οικογένεια και φίλους, να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο και να ξεκολλήσουμε από το Διαδίκτυο για λίγο, ζώντας στην "πραγματική" ζωή" εξήγησε ο καθηγητής Morten Tromholt από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Οι ερευννητές χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες. Η μία συνέχισε να μπαίνει στο facebook κανονικά, όπως το συνηθίζει, και η άλλη έμεινε εκτός για μία εβδομάδα. Οι διαφορές ήταν μεγάλες, καθώς, όσοι παρέμειναν στη δημοφιλή ιστοσελίδα, βίωσαν συναισθήματα ζήλειας και κατωτερότητας, μένοντας στην ουσία παθητικοί χρήστες. Οι υπόλοιποι, όμως, που "αποσυνδέθηκαν", ήρθαν πιο κοντά με τους δικούς τους ανθρώπους και στο τέλος της εβδομάδας ένιωθαν ικανοποιημένοι και χαρούμενοι.

"Τα ευρήματα μας επιβεβαίωσαν πρόσφατες σχετικές μελέτες, σχετικά με την επίδραση που έχει η συνεχής σύνδεση με το facebook στην ψυχολογία. Βρήκαμε ότι το να "βγαίνουμε παγανιά" στο facebook, ειδικά τα Χριστούγεννα, μας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα" επεσήμανε η Brenda K. Wiederhold, από το Ιατρικό Ινστιτούτο Εικονικής Πραγματικότητας στην Καλιφόρνια.

"Παρά ταύτα, αν κάποιος συνδέεται εντός ή εκτός του κοινωνικού δικτύου με τους στενούς του φίλους, αισθάνεται καλύτερα με τη ζωή του".

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cyberpsychology, Behaviour, and Social Networking.