Υποτίθεται ότι είναι "η πιο ευτυχισμένη περίοδος του χρόνου", αλλά νέα έρευνα μας προσγειώνει στην πραγματικότητα και αποκαλύπτει ότι οι νέοι άνθρωποι, ηλικίας από 25 έως 34 χρόνων, ζορίζονται αυτές τις μέρες, έχουν άγχος και στρες και νιώθουν μοναξιά.

Κι αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο αποκλειστικά βρετανικό, αλλά αγγίζει τους Έλληνες και μαζί πολλούς άλλους Ευρωπαίους, σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει και δεν παρέχει το αίσθημα της ασφάλειας...

Την έρευνα έκανε το φιλανθρωπικό ίδρυμα για την ψυχική υγεία Mind στη Βρετανία και έδειξε ότι ένας στους δέκα νέους δεν έχει με ποιον να περάσει μαζί τα Χριστούγεννα, σε σύγκριση με τον έναν στους είκοσι μεταξύ των μεγαλύτερων ανθρώπων. 

"Κάθε χρόνο υπάρχει μια πίεση αυτές τις μέρες για να είμαστε χαρούμενοι και περιτριγυρισμένοι από αγάπη - και για μένα είναι η πιο μοναχική περίοδος εξαιτίας αυτού. Τα media δημιουργούν την "τέλεια" εικόνα της ευτυχισμένης οικογένειας γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και μένα κρέμεται σαν "δαμόκλειος σπάθη" πάνω από το κεφάλι μου, κάνοντάς με να αισθάνομαι δυστυχισμένη" εξομολογήθηκε η 24χρονη Caitlin Maggs στη γραμμή βοήθειας του Mind.

Την ίδια ώρα η κακή διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας και οι κοινωνικές υποχρεώσεις τρώνε τον χρόνο, που θα μπορούσε να δαπανήσει για να διαχειριστεί την κατάστασή του.

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και οι συναντήσεις με φίλους δεν ενισχύουν μόνο τους δεσμούς, αλλά δίνουν χαρά και δύναμη για να αντέξουμε στη δύσκολη καθημερινότητα, που θα επανέλθει αδυσώπητη λίγο μετά. Για όσους, βέβαια, δεν έχουν πυρηνική οικογένεια ή φίλους κοντά τους, και ταλαιπωρούνται από κάποιο ψυχικό νόσημα σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό, τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που θέλουν να τελειώσουν το ταχύτερο.

Ειδικά όσοι παλεύουν με την κατάθλιψη - το πιο συχνό ψυχικό νόσημα, που "θερίζει" και στη χώρα μας - προτιμούν να μένουν μόνοι, να κοιμούνται πολύ και να τρώνε περισσότερο από ό,τι συνήθως, χάνοντας το ενδιαφέρον τους για πράγματα που συνήθιζαν να τους ευχαριστούν. 

Το να λέμε, πάντως, σε αυτούς τους ανθρώπους ότι "χαλάνε τις γιορτές" με τη στάση τους και με την κακή τους διάθεση ή να τους λέμε ότι "μια φάση είναι, ανασυντάξου, θα περάσει" δεν βοηθάει.

"Αλλά κάτι τόσο απλό, όπως το να τους ρωτήσουμε τι κάνουν και να τους πούμε ότι είμαστε εκεί για εκείνους, βοηθάει πολύ. Επίσης το να τους πούμε ότι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια κι ότι υπάρχει τρόπος να αισθανθούν καλύτερα, αν απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό. Γενικά πρέπει να μάθουμε να ακούμε, χωρίς να κρίνουμε. Ας τους αφήσουμε να μας πουν τι περνάνε κι ας τους προτείνουμε να κάνουν κάτι γιαυτό, σαν ένα επόμενο βήμα" συστήνουν οι ειδικοί.