Διαφορετικές τελικά είναι οι εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας για το πώς θα κλείσει στο τέλος της άλλης εβδομάδας η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία.

Το μεν υπουργείο εκτιμά ότι από το όριο των 570 εκ. ευρώ η υπέρβαση θα διαμορφωθεί στα 650-660 εκ. ευρώ, η δε φαρμακοβιομηχανία, το υπολογίζει περί τα 830 εκ. ευρώ.

Η ... διαφορά φάνηκε κατά τη συνεδρίαση στη Βουλή, όπου στην ομιλία του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε:
«Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, πέρυσι ήταν 570 εκατ. ευρώ, από τα οποία 490 εκατ. ευρώ αφορούσαν τα δημόσια νοσοκομεία και τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσοκομεία που είναι εκτός ΕΣΥ, δηλαδή Παπαγεωργίου, ΝΙΜΤΣ, Αρεταίειο, Αιγινήτειο, τα οποία προμηθεύονται τα φάρμακά τους μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. 
Υπήρξε μια υπέρβαση στη δαπάνη. 
Θα κλείσει περίπου γύρω στα 650-660 εκατομμύρια φέτος».

Η δήλωση αυτή, πυροδότησε τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ο οποίος με επιστολή του επεσήμανε τη διαφορά στις μετρήσεις.
Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει ότι βάσει των στοιχείων του Α΄ εξαμήνου του 2016 για την νοσοκομειακή δαπάνη, το Νοσοκομειακό clawback για το 2016 θα ανέλθει περίπου στο ποσό των € 260 εκατ., "γεγονός που σημαίνει ότι η Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη θα κλείσει γύρω στα € 830 εκατ. και όχι στο ποσό που αναφέρατε, δηλαδή γύρω στα 650-660 εκατομμύρια".

Η διαφορά αυτή, αλλά και τα μέτρα που αναμένεται να θεσμοθετηθούν άμεσα για την αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής, οδήγησαν τη διοίκηση του ΣΦΕΕ να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου να συνεχιστεί η διαβούλευση για τα νέα μέτρα, πριν αυτά νομοθετηθούν.