Η βαρύτητα της κατάστασης του μικρού ασθενή και η αναγκαιότητα να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, ως η μόνη θεραπευτική λύση για να διατηρηθεί στη ζωή, αναφέρθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου νοσηλευόταν.

Κατά τις ημέρες που ακολούθησαν ο ΕΟΜ, σε συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς, έψαξε να βρει το πιο κατάλληλα εξειδικευμένο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, που θα μπορούσε να δεχθεί τον βαρέως πάσχοντα μικρό ασθενή.
Η κλινική του κατάσταση, όμως, αρχικά δεν επέτρεπε την μετακίνησή του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρχικά να μη μπορεί κάποιο κέντρο του εξωτερικού να δεχτεί το παιδί. Ευτυχώς, χάρη στις πρωτοποριακές θεραπευτικές παρεμβάσεις των ιατρών του Ωνασείου, ο μικρός ασθενής σταθεροποιήθηκε κλινικά, κι έτσι το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε αποδεκτός από το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ρώμης Bambino Gesù, εξειδικευμένο στην υποστήριξη τέτοιων πολύ σπάνιων περιστατικών.

Άμεση κινητοποίηση, γιγαντιαία επιχείρηση

Προκειμένου το παιδί να μεταφερθεί με ασφάλεια, χρειάστηκε να οργανωθεί μια γιγαντιαία επιχείρηση, όπου εξειδικευμένη Ιταλική ιατρική ομάδα στην διαχείριση και στην υποστήριξη ασθενών με συσκευή εξωσωματικής κυκλοφορίας (ECMO), μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό και ασθενοφόρο ήρθε από την Ιταλία με στρατιωτικό αεροσκάφος, προκειμένου να παραλάβει και να μεταφέρει τον μικρό ασθενή.

Ο ΕΟΜ εγκαίρως επικοινώνησε με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης των δύο χωρών, Ελλάδας και Ιταλίας, που θα επέτρεπαν την πραγματοποίηση της κατάλληλης αερομεταφοράς του ασθενή. Τελικά, ο μικρός ασθενής μεταφέρθηκε με επιτυχία στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ιταλίας την Κυριακή 25/12/2016 (23:00).

Για την περάτωση αυτής της πρωτοφανούς κινητοποίησης, ο ΕΟΜ και προσωπικά ο πρόεδρος, καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης, ευχαριστεί δημόσια τους γιατρούς του ΩΚΚ (παιδοκαρδιολόγους, παιδοκαρδιοχειρουργούς, λοιπό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας) για την προσωπική προσπάθεια που κατέβαλαν, στην διαδικασία της αναζήτησης Μεταμοσχευτικού Κέντρου του εξωτερικού, την σταθεροποίηση κλινικά του μικρού ασθενή και την δύσκολη προετοιμασία για την αερομεταφορά του.

Επίσης ο ΕΟΜ αναγνωρίζει την εξαιρετική συμβολή των αρμόδιων από το Υπουργείο Εξωτερικών (Διευθύντρια κα Βαγενά), το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης (κα Μανταλένα Παπαδοπούλου) και το Υπουργείο Υγείας, που, με τις κατάλληλες επικοινωνίες και συνεννοήσεις με τους αντίστοιχους αρμόδιους Ιταλικούς Φορείς, δόθηκαν οι απαραίτητες εγκρίσεις, προκειμένου να προσγειωθεί το Ιταλικό στρατιωτικό αεροσκάφος στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του ΕΟΠΥΥ, που κινητοποιήθηκε άμεσα, προκειμένου να εκδοθούν τα απαραίτητα έγγραφα ασφαλιστικής κάλυψης του μικρού ασθενή για τη νοσηλεία του στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα η Ελληνική Αστυνομία, με την παροχή οχημάτων που συνόδευσαν την ιατρική Ιταλική Ομάδα και τον μικρό ασθενή από τη στιγμή της προσγείωσης τους στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, μέχρι τη στιγμή της απογείωσής τους για την αναχώρησή τους προς την Ιταλία, διευκόλυνε την αποφυγή οποιασδήποτε καθυστέρησης.