Είναι ντροπιαστικό, αλλά όχι τόσο ασυνήθιστο όσο νομίζουμε και συμβαίνει στη φάση του οργασμού ως επί το πλείστον.

Το να φωνάξεις τον άλλον εκείνη τη στιγμή αλλιώς είναι μάλλον κακός οιωνός για το μέλλον της σχέσης, αλλά ξένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, αλλά κάτι που, απλά, κάνει ο εγκέφαλος.

Συγκεκριμένα ο ειδικός σε θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς, καθηγητής ψυχολογίας Dr Jim Pfaus εξηγεί: "Όταν είσαι σε κατάσταση ευφορίας, δημιουργείς καταστάσεις που σου θυμίζουν άλλα πράγματα, επειδή είσαι σε μια κατάσταση που έχεις ξαναβιώσει στο παρελθόν. Είναι αναπόφευκτο. Ο εγκέφαλός σου θα ανασύρει αναμνήσεις από προηγούμενες σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της συνουσίας".

Μπορεί να φαίνεται σαν μια τεράστια προσβολή, όταν στην πιο ευάλωτη στιγμή σας το άλλο σας μισό σας καλεί με το όνομα του/της πρώην, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μπορεί πραγματικά να θεωρηθεί ένα καλό πράγμα. 

"Ας υποθέσουμε ότι το άτομο είχε έναν πολύ ιδιαίτερο πρώην εραστή, που το έκανε να αισθάνεται έντονες συγκινήσεις την ώρα του σεξ. Αυτές οι σεξουαλικές συγκινήσεις, η ποιότητα των οργασμών και τα συναισθήματα της εγγύτητας συνδέθηκαν με εκείνο το πρόσωπο και με το όνομά του. Έτσι, όταν ο σύντροφός σας σας αποκαλεί με το όνομα της πρώην, είναι μόνο επειδή η εγγύτητα που έχετε δημιουργήσει μαζί του θυμίζει προηγούμενες οικειότητες" λέει ο καθηγητής Pfaus.

Αυτό μπορεί, επίσης, να εξηγήσει γιατί είναι πιο πιθανό να αποκαλέσετε κατά λάθος τον εραστή σας με το όνομα ενός πρώην, αντί για το όνομα ενός φίλου ή ενός μέλους της οικογένειας.

Όσο για το πώς πρέπει να αντιδρούμε εκείνη τη δύσκολη στιγμή; Οι επιστήμονες προτείνουν να σταματήσουμε ό,τι κάνουμε και να το κουβεντιάσουμε με τον ερωτικό μας παρτενέρ, σε μια προσπάθεια να μην καταστραφεί η σχέση.