Ο Ιανουάριος είναι ο κατεξοχήν μήνας των αποφάσεων για τη νέα χρονιά. Η πιο δημοφιλής εποχή για να αρχίσουμε να αλλάζουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Και το αδυνάτισμα είναι, αναμφισβήτητα, στις πρώτες θέσεις της μακριάς λίστας και για το 2017.

Έρευνα που έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Nottingham για λογαριασμό του Slimming World στη Βρετανία, μελέτησε τις περιπτώσεις 24.000 παχύσαρκων ανθρώπων, που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος για διάστημα δώδεκα μηνών. Και είδαν ότι, όσοι είχαν φιλόδοξο πλάνο να χάσουν όσα περισσότερα κιλά μπορούσαν, κατάφεραν να χάσουν το 19% του σωματικού τους βάρους. Αντίθετα, όσοι έθεσαν πιο ρεαλιστικούς στόχους, έχασαν πολύ λιγότερο.

Ενώ, λοιπόν, για κάποιον παχύσαρκο το να χάσει το 5-10% του πλεονάζοντος βάρους του είναι ένας εφικτός και ρεαλιστικός στόχος, που, όταν επιτυγχάνεται, έχει άμεσα οφέλη στην υγεία του ατόμου, τώρα η επιστήμη λέει ότι είναι μικρός στόχος αυτός κι ότι πρέπει να ανέβει ο πήχυς.

"Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν τι απαιτείται για να αυξήσουν κατακόρυφα τις πιθανότητες επιτυχίας στη μάχη με τη ζυγαριά" υπογράμμισε η συγγραφέας της μελέτης Amanda Avery, ειδική σε θέματα διατροφής και αδυνατίσματος στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.

"Ξέρουμε ότι οι ρεαλιστικοί στόχοι στην απώλεια σωματικού βάρους προφυλλάσσουν το άτομο από την απογοήτευση, αλλά, με το να βάζουμε εφικτούς στόχους, εμποδίζουμε τον κόσμο να δει τι είναι, στ' αλήθεια, ικανός να κάνει, πού μπορεί να φτάσει. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν φιλοδοξίες και να μπορούν να οραματιστούν τους εαυτούς τους ότι τα κατάφεραν.

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι, όταν πρόκειται για αδυνάτισμα, το καλύτερο είναι να εμπνέουμε τους ανθρώπους να θέτουν υψηλούς στόχους. Αυτό θα τους δώσει το κίνητρο και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τα καταφέρουν. Κι αν δεν φθάσουν στο φεγγάρι, τουλάχιστον θα έχουν ανέβει στ' αστέρια".