Αντί να βλέπουν το ένα δελτίο ειδήσεων μετά το άλλο στην τηλεόραση, επιδίδονται στο αγαπημένο τους... σπορ και αφήνουν για λίγο στην άκρη τις έννοιες για τα χρέη, το στρες, τα προβλήματα στη δουλειά, ακόμη και την ανεργία. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, τους τελευταίους 4 μήνες οι Έλληνες κάνουν περισσότερο σεξ συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πριν από έναν χρόνο. Άμυνα απέναντι στα πράγματα, παρηγοριά, ελεύθερος χρόνος λόγω ανεργίας ή απλά ένας τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης; Ό,τι κι αν είναι, πολλοί Έλληνες φαίνεται ότι αναβιώνουν «ένδοξες» νύχτες, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του Greek lover.

Τα στοιχεία

H έρευνα έγινε σε δείγμα 600 ανδρών, ηλικίας από 25 έως 64 ετών, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, αλλά και με στοιχεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου. Στους άνδρες ηλικίας από 18 έως 34 ετών, που έχουν πληγεί περισσότερο από τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης, οι σεξουαλικές επαφές το τελευταίο τετράμηνο έχουν αυξηθεί κατά 35%. Ακολουθούν, πολύ κοντά, οι άνδρες ηλικίας από 35 έως 54 ετών, οι σεξουαλικές επαφές των οποίων έχουν αυξηθεί κατά 30%. Τέλος, στους άνδρες άνω των 54 ετών, οι σεξουαλικές επαφές είναι εξίσου αυξημένες, σε ποσοστό 27%.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Δρ Κώστας Κωνσταντινίδης, τα ευρήματα αυτά μπορούν να ερμηνευθούν από βιολογικής και από κοινωνικής πλευράς. Η βιολογική διάσταση είναι ότι σε καταστάσεις έντονου στρες, παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό «ευφορικές» ουσίες, ως αντίδοτο της κατάθλιψης, οι οποίες αυξάνουν την σεξουαλική επιθυμία και, κατ’επέκταση, την σεξουαλική δραστηριότητα.

Η κοινωνική διάσταση είναι ότι, σε ακραίες κοινωνικές συνθήκες (πολέμους, φυσικές καταστροφές κ.τ.λ.) και σε συνθήκες που οι κοινωνικοί θεσμοί αμφισβητούνται και χάνουν την αξιοπιστία τους (οικονομική αβεβαιότητα, κοινωνική αστάθεια κ.τ.λ.), ο άνθρωπος «πετά» τις κοινωνικές συμβάσεις και επιτρέπει να επικρατήσουν στον ψυχισμό του πιο άγρια ένστικτα, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σεξουαλικό.

«Οι συνθήκες όπου ο πολιτισμός μοιάζει να είναι εχθρικός για την επιβίωσή μας, μας αναγκάζουν να ξαναθυμηθούμε τα ανιδιοτελή και ισχυρά μας ένστικτα. Θέλω να ζήσω, άρα θέλω να κάνω έρωτα. Ο έρωτας είναι το μοναδικό αντίδοτο, όταν όλα γύρω μοιάζουν μαύρα και απαισιόδοξα. Ακόμα και για το θάνατο» είπε ο Δρ Κωνσταντινίδης χαρακτηριστικά.

Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποιεί Πανελλαδικές Ερευνες με προσωπικές συνεντεύξεις, καταγράφοντας τη σεξουαλική συμπεριφορά των κατοίκων της χώρας μας και πώς αυτή επηρεάζεται από πολιτικά, οικονομικά και άλλα σημαντικά θέματα της κοινωνίας.