Είναι εντυπωσιακό το πώς οι συνθήκες κάθε χώρας επηρεάζουν το λεξιλόγιό τους. Μελέτη από τα Πανεπιστήμια του Μίσιγκαν και της Νότιας Καλιφόρνια έδειξε ότι οι άνθρωποι σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς και σε όλες τις γλώσσες τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερες θετικές λέξεις παρά αρνητικές, εκτός από εκείνους που ζουν σε εποχές πολέμου, οικονομικής κρίσης και φτώχειας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Άξελροντ, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), αφού πρώτα ανέλυσαν δεδομένα από το Google Books και από το αρχείο δύο αιώνων των NY Times.

Δημιούργησαν έναν κατάλογο 400 θετικών λέξεων και ένα κατάλογο 500 αρνητικών λέξεων. Στη συνέχεια έψαξαν να δουν πόσες φορές κάθε λέξη εμφανιζόταν κάθε χρόνο σε 1,3 εκατομμύρια βιβλία της βάσης Google Books και σε 14,9 εκατομμύρια άρθρα των NY Times. Διαπιστώθηκε ότι, καθώς επιδεινώνονται οι αντικειμενικές συνθήκες (πληθωρισμός, ανεργία, πόλεμος κ.ά.), μειώνεται η χρήση των θετικών λέξεων - τα τελευταία 200 χρόνια η τάση είναι σταδιακά πτωτική για το θετικό λεξιλόγιο, καθώς με το πέρασμα του χρόνου καταγράφεται μείωση στη χρήση θετικών λέξεων.

Παράλληλα μια άλλη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ αυτή τη φορά, εξέτασε πώς εξελίσσεται η δημοφιλία των λέξεων στο πέρασμα των χρόνων. Είδαν, λοιπόν, ότι, οι λέξεις που χρησιμοποιούμε, εμφανίζουν μυστηριώδεις κύκλους δημοφιλίας, διάρκειας περίπου 14 ετών.

Σε διαδοχικούς τέτοιους κύκλους ορισμένες λέξεις γίνονται αρχικά πιο δημοφιλείς και μετά φεύγουν από τη μόδα, για να επανέλθουν στο προσκήνιο αργότερα. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί μπορεί να υπάρχει μια τέτοια περιοδικότητα της τάξης των 14 ετών κατά προσέγγιση.

Ειδικότερα οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μαρτσέλο Μοντεμούρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Palgrave Communications, εστίασαν σε 5.630 συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις (μόνο ουσιαστικά) και ανέλυσαν πώς εξελίχθηκε η δημοφιλία τους κατά τα τελευταία 300 χρόνια.

Για τον σκοπό αυτό, ανέλυσαν τη Google Ngram, μια βάση δεδομένων με λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία διάφορων εποχών. Στη συνέχεια εξέτασαν με ποιο τρόπο μεταβλήθηκε η δημοφιλία των 5.630 λέξεων από το 1700 μέχρι σήμερα. Η ανάλυση έφερε στο φως μια ανεξήγητη αυξομείωση δημοφιλίας των λέξεων σε κύκλους των 14 ετών. Η περιοδικότητα αυτή καταγράφηκε στις αγγλικές λέξεις, στις γαλλικές, στις γερμανικές, στις ιταλικές, στις ισπανικές και στις ρωσικές, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κάποια διεθνής τάση.

Μερικοί κύκλοι - αλλά όχι όλοι - φαίνεται να συμπίπτουν με ιστορικά συμβάντα, π.χ. πολλές λέξεις έπαψαν από κοινού να είναι δημοφιλείς στη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων.