Πολλές φορές ενόψει ενός πάρτυ, στο οποίο θέλουμε πολύ να πάμε, στρεσαριζόμαστε όχι μόνο για το τι θα φορέσουμε, πώς θα φλερτάρουμε ή τι δώρο θα κάνουμε στους οικοδεσπότες, αλλά και πώς θα είμαστε ευχάριστοι συνομιλητές, τι θα πούμε και τι θα ακούσουμε. Αυτή την αγωνία, δε, δεν την έχουν μόνο οι καλεσμένοι, αλλά και πολλοί οικοδεσπότες.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πάνω από τέσσερις συνομιλίες ταυτόχρονα. Μόλις το πηγαδάκι διευρυνθεί, η αγωνία "χτυπάει κόκκινο", γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν τόσο δυνατό εγκέφαλο, που να μπορεί να εξετάσει τις απόψεις πολλών ανθρώπων την ίδια στιγμή.

Αυτό είναι ένα χάρισμα που διακρίνει συνήθως τις γυναίκες, που "ξεγλιστρούν" με άνεση και χάρη από το ένα θέμα στο άλλο, μπορώντας να συμμετάσχουν σε πολλές διαφορετικές συζητήσεις με ευκολία, χωρίς να χάσουν τον ειρμό τους και το ενδιαφέρον τους.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας Dr Jaimie Krems, εξήγησε: "Οι άνθρωποι δεν μπορούμε να χειριστούμε πάνω από μια συνομιλία με τέσσερα άτομα - θέμα γνωστό ως "το πρόβλημα του πάρτυ" - επειδή δεν έχουμε τη γνωστική ικανότητα για να το πράξουμε. Λέγοντας γνωστική ικανότητα εννοώ νοητική ικανότητα".

Η επικεφαλής ερευνήτρια πιστεύει ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν ένα εξελικτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους άνδρες, επειδή είναι περισσότερο σε θέση να εντοπίζουν κάποια κοινωνική πληροφορία.

Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolution And Human Behavior, αφού μελετήθηκαν 200 άτομα, την ώρα που συμμετείχαν σε διάφορες συζητήσεις.