Αποτέλεσμα φαίνεται να έφερε -τουλάχιστον για την ώρα- η αντίδραση των λογοθεραπευτών στο αίτημα του ΕΟΠΥΥ για υπογραφή συμβάσεων με τον κλάδο.

Ο οργανισμός προχωρεί στην διαδικασία σύναψης συμβάσεων με τους παρόχους ιατροτεχνολογικών προϊόντων, υγειονομικού υλικού, ορθοπεδικών, ακουστικών βαρηκοΐας και αναπνευστικών ειδών, καθώς και σκευασμάτων ειδικής διατροφής, αφήνοντας για αργότερα τις συμβάσεις με τους οπτικούς και τους παρόχους ειδικής αγωγής.

Για την προώθηση των παραπάνω συμβάσεων, οι επιχειρήσεις των αντίστοιχων κλάδων καλούνται να επισκεφτούν την ειδική εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ στη διεύθυνση να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή του Οργανισμού στη διεύθυνση: http://apps.eopyy.gov.gr και να εγγραφούν επιλέγοντας τον ρόλο «Υποψήφιος Πάροχος».

Κατόπιν, θα πρέπει να εισέλθουν στην εφαρμογή και να ακολουθήσουν τις αναλυτικές οδηγίες καταχώρησης της νέας αίτησης.

Στην ίδια ανακοίνωσή του, ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι για τις υπόλοιπες κατηγορίες συμβάσεων (Εμπορία Οπτικών Ειδών και Ειδικής Αγωγής) θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

Λογοθεραπευτές -  Οπτικοί

Σημειώνουμε ότι οι εκπρόσωποι όλων των συλλόγων των λογοθεραπευτών, κατήγγηλαν την πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ για τη σύναψη των νέων συμβάσεων, ως προσχηματική διαβούλευση, αφού η πρόσκληση έφτασε τις 22 Δεκεμβρίου και είχε προθεσμία 4 ημερών καθώς οι υπόλοιπες τρεις, ήταν αργία.

Τόνισαν ότι η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, ελλιπή νομική τεκμηρίωση, ανακρίβειες και ελλείψεις ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους της "ειδικής αγωγής", το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά, υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Οι λογοθεραπευτές αντέδρασαν και την επιβολή claw back στον κλάδο, και επεσήμαναν τον κίνδυνο οι ασθενείς να βρεθούν με τη νέα χρονιά χωρίς κάλυψη της δαπάνης για υπηρεσίες ειδικής αγωγής και ζήτησαν τρίμηνη διαβούλευση για τη σύναψη των συμβάσεων.

Αντιδράσεις προγραμματίζουν και οι οπτικοί με γενική συνέλευση που προγραμματίζουν για τις 8 Ιανουαρίου, καθώς διαφωνούν με το ενδεχόμενη πληρωμής τους εντός 3-4 μηνών για την εκτέλεση συνταγών τις οποίες εξοφλούνται μέχρι σήμερα άμεσα, από τους ασφαλισμένους, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα από τον κλάδο για στήριξη του ΕΟΠΥΥ με πιστώσεις.