Νέα αναφορά από τον κοινωνικό οργανισμό United for All Ages προειδοποιεί ότι το χάσμα μεταξύ των γενεών ολοένα μεγαλώνει, εν μέρει γιατί λόγω κρίσης οι νέοι μένουν σε περιοχές με χαμηλή μίσθωση, ενώ οι γονείς τους και οι παπούδες τους μένουν σε πιο μακρινά προάστια ή στην επαρχία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να "γκετοποιούνται" και να μην έρχονται συχνά σε επαφή με τις νεότερες γενιές. Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος Βρετανός έχει 56% λιγότερη αλληλεπίδραση με άλλες ηλικιακές ομάδες από ό, τι θα είχε εάν συναναστρεφόταν με φυσικό τρόπο με τους ανθρώπους στην κοινότητά του.

Για την καταπολέμηση του προβλήματος η ομάδα του United for All Ages πρότεινε οι ηλικιωμένοι να μοιράζονται τους οίκους ευγηρίας με μαθητές και φοιτητές, και να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις τους για τις δραστηριότητες της κοινότητας, όπως, για παράδειγμα, για κάποιες γιορτές των νηπιαγωγείων. Πρότειναν, επίσης, το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων για τα προγράμματα των ηλικιωμένων, ώστε να ενθαρρυνθεί η ανάμιξη των ηλικιακών ομάδων. Εξάλλου ενθαρρύνουν τους νέους να μένουν με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με αντάλλαγμα τη μείωση του μισθώματος.

Ο επικεφαλής του κοινωνικού οργανισμού Stephen Burke, είπε: "Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα από την Ισπανία και από τη Γερμανία, όπου δημιουργήθηκαν χώροι στέγασης για νέους και για ηλικιωμένους ανθρώπους, για να ενισχυθεί το μοίρασμα μεταξύ τους και να εδραιωθεί η κοινωνική τους σχέση. Με το να μοιραζόμαστε τις έγνοιες μας και τα ενδιαφέροντά μας, τις εμπειρίες μας και κάποιες δραστηριότητες, προωθούμε την κατανόηση και την εμπιστοσύνη μεταξύ των αντόμων όλων των ηλικιών".

Η ομάδα μελέτησε πάνω από 10.000 άτομα άνω των 65 ετών και βρήκαν ότι το 16% των ατόμων άνω των 85 χρόνων αντιμετωπίζει καθημερινά σημαντικά προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και τα καταστήματα τροφίμων.