Οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης ζάχαρης στην υγεία των παιδιών είναι γνωστές και σοβαρές, αλλά, παρόλα αυτά, οκτώ στους δέκα γονείς πιστεύουν ότι, αυτού του είδους οι επιλογές, με σχεδόν 11 γραμμάρια ζάχαρης νωρίς το πρωί, είναι μια χαρά για τα βλαστάρια τους, που είναι στην ανάπτυξη. Εξάλλου ποιος αντέχει τη γκρίνια των παιδιών στο ξεκίνημα της μέρας...

Ένα στα πέντε παιδιά ξεκινάει το σχολείο έχοντας παραπανίσια κιλά, νούμερο που εκτοξεύεται σε ένα στα τρία στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Για να μη μιλήσουμε για την τερηδόνα και τα χαλασμένα δόντια λόγω των "φυσικών" χυμών και των φρουτοποτών.

Αν σε αυτά βάλεις και την εξάρτηση που προκαλεί η ζάχαρη, μαζί με την υπερδιέγερση που συνήθως προκαλεί, υπάρχουν πάνω από ένας λόγοι να αλλάξουν οι διατροφικές επιλογές των αυριανών ενηλίκων σήμερα κιόλας.

Η Dr Alison Tedstone, επικεφαλής διαιτολόγος του Public Health England, το οποίο έδωσε αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα, δήλωσε: "Τα παιδιά τρώνε πάρα πολλή ζάχαρη, την πιο πολλή πριν, καν, κάνουν το πρώτο μάθημα της μέρας. Είναι πολύ σημαντικό να τρώνε υγιεινό πρωινό, αλλά ξέρουμε ότι τα πρωινά σε ένα σπίτι μπορεί να είναι πολύ γεμάτα κι ότι κάτι τέτοιο - δηλαδή το να ξεφύγει κάποιος από την εύκολη λύση - απαιτεί προσπάθεια".

Η Sara Stanner, επιστημονικά υπεύθυνη στο British Nutrition Foundation, είπε: "Ξέρουμε ότι ένα υγιεινό πρωινό μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τα παιδιά, και ότι η κατανάλωσή του έχει πολλά θετικά αποτελέσματα στην υγεία. Υπάρχει πληθώρα άλλων επιλογών εκεί έξω και οι γονείς με απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα πρέπει να μάθουν να κάνουν τις σωστές επιλογές για τις οικογένειές τους".