Η αδυναμία συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες, σε συνδυασμό με τη δύσκολη συμμόρφωσή τους στα υγιεινά πρότυπα ζωής, κοστίζει πολλές ανθρώπινες ζωές, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες, που συμμετέχουν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που συνεχίζει τις εργασίες του στο Λονδίνο μετά από νέα ευρήματα μελετών για την πιο συχνή αρρυθμία, την κολπική μαρμαρυγή.

Είναι μία νόσος με δύο όψεις κι αν ο ασθενής κάνει ό,τι τον συμβουλεύει ο γιατρός, δεν έχει να φοβάται τίποτα. Αν, όμως, αγνοήσει τις συμβουλές του, κινδυνεύει με εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα στα πέντε εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Η νόσος συνήθως έχει συμπτώματα, με κύριο την ασυνήθιστη αίσθηση παλμών, που οδηγεί τον ασθενή στον γιατρό. Όμως σε ηλικιωμένους ασθενείς τα συμπτώματα αυτά είναι ήπια ή δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα η διάγνωση να γίνεται η διάγνωση έπειτα από ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Οι αναστολείς της βιταμίνης Κ, παρότι είναι αντιπηκτικά φάρμακα πολύ αποτελεσματικά, σωτήρια στην πρόληψη του εγκεφαλικού, εμφανίζουν δυσκολίες στη χορήγησή τους, καθώς οι ασθενείς θα πρέπει να τροποποιούν τη διατροφή τους και να αποφεύγουν τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά, με έντονο πράσινο χρώμα που περιέχουν βιταμίκη Κ, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη θεραπεία, καθώς μειώνεται η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών» εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Χαράλαμπος Βλαχόπουλος.

Η αρρυθμία συμβάλλει αποδεδειγμένα στην αποκόλληση των θρόμβων και μπορεί να προκαλέσει ξαφνικά εγκεφαλικό ή να οδηγήσει την καρδιά στο να χτυπά ασυντόνιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο ασθενής να φθάσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Εξάλλου πολλές φορές η υπέρταση, που παραμένει αρρύθμιστη για πολλά χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή. Η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής αυξάνεται με την πάροδο των ετών, αν και είναι πιθανό να εμφανιστεί και σε νέα άτομα, κυρίως άνδρες.

Αναφορικά με τη συμμόρφωση, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, που παίρνουν τις παλαιότερες γενιές φαρμάκων, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μία αιμοληψία κάθε μήνα, εξέταση που ονομάζεται «χρόνος INR» για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Όλα αυτά και κυρίως η διακύμανση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων λόγω και της συγχορήγησης άλλων φαρμάκων, οδηγούν το 60% των ασθενών σε ελλιπή θεραπεία παρότι χρησιμοποιεί τα φάρμακα, όπως έδειξαν πρόσφατες μελέτες.

«Τα νεώτερης γενιάς φάρμακα στοχεύουν σε άλλα σημεία του "καταρράκτη της πήξης του αίματος". Τα φάρμακα αυτά είναι η ταπικατράνη, η ριβαροξαμπάνη και η απεξαμπάνη και φάνηκε στην κλινική πράξη ότι έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Απαλλάσσουν τους ασθενείς από τις αιμοληψίες και την τροποποίηση της διατροφής τους, καθώς η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών είναι σταθερή» εξήγησε ο κ. Βλαχόπουλος.