Μόλις 50 μέτρα απόσταση από κάποια κεντρική λεωφόρο, πολύβουη, με έντονο κυκλοφοριακό και μόλυνση της ατμόσφαιρας, είναι αρκετή για να αυξήσει τη νευροεκφύλιση του εγκεφάλου και να σχετιστεί με την εμφάνιση άνοιας.

Τάδε έφη Καναδική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη Χονγκ Τσεν της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Οντάριο. "Περίπου μία στις δέκα περιπτώσεις άνοιας μπορεί να αποδοθεί στη διαμονή κοντά σε μεγάλους δρόμους. Όσο πιο μεγάλη είναι η κίνηση ενός δρόμου, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος άνοιας. 

Η μελέτη μας έδειξε συγκεκριμένα ότι, όσοι ζούσαν σε απόσταση 50 μέτρων ή λιγότερο από δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας είχαν 7% επιπλέον πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια, από άτομα που κατοικούσαν πιο μακριά. Ο κίνδυνος ήταν 4% μεγαλύτερος σε όσους κατοικούσαν σε απόσταση μεταξύ 5 και 100 μέτρων από τους συγκεκριμένους δρόμους, 2% μεγαλύτερος στα 101-200 μέτρα, ενώ δεν υπήρχε αύξηση κινδύνου για όσους ζούσαν 200 ή παραπάνω μέτρα από τους κεντρικούς δρόμους.

Όσοι ζούσαν σε μεγάλη πόλη, 50 μέτρα ή λιγότερο από κεντρική αρτηρία και στο ίδιο σπίτι για όλο το διάστημα που κάλυπτε η έρευνα, είχαν το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου (12%)".

Προηγούμενες μελέτες είχαν δώσει ενδείξεις ότι η ρύπανση του αέρα και η ηχορύπανση των μεγάλων δρόμων μπορεί να αυξήσει τη νευροεκφύλιση του εγκεφάλου. Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που μελέτησε σε βάθος τη σχέση ανάμεσα στην κυκλοφορία των οχημάτων και στην πιθανότητα εμφάνισης σημαντικών νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους την οικονομική κατάσταση, τη μόρφωση και άλλες παραμέτρους υγείας και κοινωνικής θέσης στους υπολογισμούς τους, αλλά παραδέχθηκαν ότι στάθηκε αδύνατο να αποκλείσουν την πιθανότητα να υπάρχουν άλλες παράμετροι που επηρεάζουν το αποτέλεσμα.

Μελέτησαν επί μια δεκαετία όλα τα άτομα, που συμμετείχαν στη μελέτη, τα οποία ζούσαν στο Οντάριο. Το 95% ζούσε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από κάποιον μεγάλο δρόμο. Από τα 6,6 εκατομμύρια άτομα οι 243.000 εμφάνισαν άνοια, οι 31.500 Πάρκινσον και οι 9.250 πολλαπλή σκλήρυνση.

Β.Κ.