Οι ερευνητές ανέλυσαν ένα δίκτυο 138.163 ανθρώπων στο Σικάγο, οι οποίοι συνελήφθησαν από το 2006 ως το 2014. Γνωρίζοντας πως η ένοπλη βία εξαπλώνεται ταχύτατα, θα μπορούσε - η σε βάθος μελέτη αυτού του φαινομένου - να βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές και τους κοινωνικούς λειτουργούς να αναπτύξουν στρατηγικές για την πρόληψή του.

Οι ειδικοί των κορυφαίων Πανεπιστημίων χρησιμοποίησαν τα ίδια μοντέλα, που δείχνουν πώς μεταδίδεται ένας ιός, τα οποία προέβλεψαν το 63% των περιστατικών με πυροβολισμούς. Μάλιστα αυτά τα μοντέλα των μεταδοτικών νοσημάτων έκαναν πιο ακριβείς προβλέψεις από τα μοντέλα που βασίζονται σε δημογραφικά στοιχεία, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, το εισόδημα.

Είδαν, λοιπόν, ότι από αυτούς που είχαν εμπλακεί σε τέτοια περιστατικά, θανατηφόρα ή μη, οι περισσότεροι ήταν περίπου 27 ετών, άντρες (82%), μαύροι (75.6%) και συχνά μέλη κάποιας συμμορίας (26.2%).

Η έρευνα βρήκε, επίσης, ότι κάθε περιστατικό ένοπλης βίας έχει έναν χρονικό ορίζοντα 125 ημερών - είναι ο χρόνος που περνάει μέχρι να αρρωστήσει κάποιος, ο οποίος έχει εκτεθεί σε μια σοβαρή ασθένεια.

Το συγκλονιστικό, δε, είναι ότι η έρευνα διαπίστωσε πως το ίδιο χρονικό διάστημα απαιτείται, κατά μέσο όρο, για να πάρει όπλο στα χέρια του κάποιος που έχει βιώσει περιστατικό ένοπλης βίας.