Έναν όγκο "τεράτωμα" βρήκαν οι χειρουργοί στην ωοθήκη μιας 16χρονης ασθενούς στην Ιαπωνία. Ο όγκος ήταν δέκα εκατοστά και μέσα είχε τον μίνι εγκέφαλο, αφήνοντας άφωνους τους γιατρούς. Το περιστατικό αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Όγκοι σαν αυτόν λέγονται τερατώματα, θεωρούνται καλοήθεις και συνήθως ένας στους πέντε κρύβει μια "έκπληξη" στο εσωτερικό του. Κατά καιρούς όγκοι σε ωοθήκες περιέχουν ξένους ιστούς, όπως τρίχες, δόντια, χόνδρο, λίπος και μυς. Αν και η αιτία τους είναι άγνωστη, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οφείλονται σε ανώριμα ωάρια, τα οποία με ανεξέλεγκτο τρόπο παράγουν διάφορα μέρη του σώματος.

Στην περίπτωση της νεαρής Γιαπωνέζας φάνηκε ότι επρόκειτο για ένα είδος μικρής παρεγκεφαλίδας, η οποία στη μία πλευρά της έμοιαζε να διαθέτει εγκεφαλικό στέλεχος (το τμήμα που συνδέεται με το νωτιαίο μυελό).

O Masayuki Shintaku, από το Ιατρικό Κέντρο Ενηλίκων Shiga στην Ιαπωνία, που μελέτησε τον εν λόγω όγκο, είπε: "Εγκεφαλικά κύτταρα έχουν συχνά ανακαλυφθεί σε τερατώματα των ωοθηκών, αλλά είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να φθάσουν σε τέτοιο σημείο οργάνωσης, που να μοιάζουν πια με εγκέφαλο, όπως στην περίπτωση του κοριτσιού".

Εγκέφαλος σε σύγχυση

Το 16χρονο κορίτσι δεν είχε κάποια συμπτώματα, νευρολογικά ή άλλα. Παρόλα αυτά σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί περιπτώσεις γυναικών με τερατώματα ωοθηκών, οι οποίες εμφάνισαν αλλαγή προσωπικότητας, παρανοϊκές σκέψεις, σύγχυση, ευερεθιστότητα, επιληπτικές κρίσεις, απώλεια μνήμης κ.ά.

Κάποια από αυτά τα νευρολογικά συμπτώματα, εξηγούν οι Ιάπωνες ειδικοί, μπορεί να οφείλονται στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται τα εγκεφαλικά κύτταρα μέσα στις ωοθήκες ως ξένο σώμα και τους επιτίθεται. Τα συμπτώματα, βέβαια, σταματάνε, μόλις αφαιρεθεί το τεράτωμα.

Το περιστατικό δημοσεύθηκε στο περιοδικό νευροπαθολογίας Neuropathology και το κορίτσι αναρρώνει πολύ καλά, μετά την αφαίρεση του όγκου.