Η νέα έρευνα δείχνει γιατί τα παιδιά δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ξένα πρόσωπα και δημοσιεύθηκε στο Science.

Η ικανότητα να αναγνωρίζει κάποιος πρόσωπα είναι σημαντική στις κοινωνικές και στις επαγγελματικές σχέσεις και βελτιώνεται όσο περνούν τα χρόνια. Μάλιστα οι ερευνητές, που εξέτασαν πώς αλλάζει ο εγκέφαλος στην παιδική ηλικία, εξεπλάγησαν με τα ευρήματα, καθώς πίστευαν ότι η ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού ολοκληρώνεται στα πρώτα χρόνια της παιδικής ζωής.

Χρησιμοποιώντας ένα είδος εξελιγμένου μαγνητικού τομογράφου είδαν θέματα δομής και λειτουργίας των παιδικών εγκεφάλων στο εργαστήριο. Όταν γεννιέται ένα μωρό, το μέγεθος του εγκεφάλου του είναι μόλις το ένα τέταρτο του μεγέθους ενός ενήλικα. Αυξάνεται περίπου στο 80% του μεγέθους των ενηλίκων από την ηλικία των τριών ετών και στο 90% από την ηλικία των πέντε ετών.

"Φανταστείτε ένα δάσος. Στη μικρή περιοχή του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνη για την αναγνώριση του προσώπου, η έκταση του δάσους δεν μεγαλώνει, αλλά τα κλαδιά των δέντρων γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα, με περισσότερες συνδέσεις" εξήγησε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης Jesse Gomez, από το Πανεπιστήμιο Stanford, στην California,

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου οφείλεται κυρίως στην αύξηση των λεγόμενων δενδριτών, τις διακλαδωτικές επεκτάσεις των νευρώνων, που χρησιμεύουν ως σημείο παραλαβής για την είσοδο από άλλους νευρώνες. Στη συνέχεια, καθώς γερνάμε, η ανάπτυξη του εγκεφάλου θεωρείται ότι περιλαμβάνει «συναπτικό κλάδεμα» και όχι ανάπτυξη - γεννιόμαστε με περίσσεια νευρώνων και, καθώς μεγαλώνουμε, η διαδικασία κλαδέματος μας αφήνει μόνο με ό, τι είναι απαραίτητο. 

Αναγνωρίζοντας πρόσωπα και μέρη

Οι ερευνητές σύγκριναν τους εγκεφάλους 22 παιδιών και 25 ενηλίκων και τις επιδόσεις τους στα τεστ, που περιελάμβαναν την αναγνώριση προσώπων και τοποθεσιών.

Τα νέα ευρήματα αφορούν σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται ατρακτοειδής έλικα και περιέχει τις δομές που είναι υπεύθυνες για την αναγνώριση προσώπων. Η απεικόνιση του εγκεφάλου των εθελοντών έδειξε ότι οι ενήλικες είχαν 12,6% περισσότερη εγκεφαλική ουσία στην ατρακτοειδή έλικα απ’ ό,τι τα παιδιά.

Οι ερευνητές, πάντως, είπαν ότι, αν και αληθεύει πως πολλές νευρικές συνάψεις χάνονται στη νηπιακή ηλικία, όσες απομένουν μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω.