Στην τελική ευθεία για εκ νέου υπογραφή της απόφασης για την τιμολόγηση των φαρμάκων, φαίνεται πως βρίσκεται ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος.

Στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη όπου συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, οι διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων ΕΟΦ και ΙΦΕΤ και οι πρόεδροι των επιτροπών Τιμών Φαρμάκων Γιαν. Φίλος και Θετικής Λίστας συνταγογραφουμένων φαρμάκων Δημ. Κούβελας, δόθηκε το "πράσινο φως" για να προχωρήσει η νέα απόφαση τιμολόγησης.

Ήδη ο ΕΟΦ, επεξεργάζεται τις νέες τιμές των πρωτοτύπων που χάνουν την πατέντα τους και οι οποίες πρέπει να μειωθούν στο 50% της αρχικής τιμής τους και των γενοσήμων οι οποίες πρέπει να μειωθούν στο 32,5% της αρχικής τιμής του πρωτοτύπου, βάσει των απαιτήσεων του 3ου Μνημονίου.

Στόχος είναι να συγκληθεί Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, αμέσως μόλις ο ΕΟΦ ολοκληρώσει την επεξεργασία των τιμών βάσει της νέας υπουργικής απόφασης, ώστε η γενική ανακοστολόγηση στα φάρμακα να ισχύσει εντός του Οκτωβρίου.

Σημειώνουμε ότι λόγω της παραίτησης της Κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών, η σχετική απόφαση δεν πρόλαβε να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (προηγήθηκαν οι παραιτήσεις υπουργών, οπότε η απόφαση κατέστη άκυρη). Όμως καθώς η απόφαση αυτή εντάσσεται στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, στη χθεσινή σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η ακρίβεια των όσων προβλέπει η απόφαση που είχε υπογράψει ο τ. υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και αποφασίστηκε να προχωρήσει ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος στην υπογραφή της, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της σύμβασης με τους δανειστές.

Ταυτόχρονα, ο ΕΟΦ επεξεργάζεται τιμές για τα 145 νέα φάρμακα που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας και αναμένεται να τους χορηγηθεί τιμή προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά. Μάλιστα για τα νέα αυτά φάρμακα θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή, η Επιτροπή Θετικής Λίστας υπό τον πρόεδρό της καθ. Δημ. Κούβελα.

Στο μεταξύ σε αναμονή βρίσκεται και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων καθ. Γιάννης Φίλος για τη σύγκληση της επιτροπής, αμέσως μόλις ετοιμαστούν οι νέες τιμές από τον ΕΟΦ.