Περίπου τρεις στους τέσσερις ενήλικες έχουν καρδιά, της οποίας η «ηλικία» είναι πιο μεγάλη από τη χρονολογική ηλικία των ίδιων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Μάλιστα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες.

«Η καρδιά σας μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό,τι είστε εσείς» δήλωσε ο Δρ Τόμας Φρίντεν, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα:

Ένας στους δύο άνδρες έχει καρδιά τουλάχιστον 5 χρόνια μεγαλύτερη από την ηλικία του

Δύο στις πέντε γυναίκες έχουν καρδιά τουλάχιστον 5 χρόνια μεγαλύτερη από την ηλικία τους

Τρία στα τέσσερα εμφράγματα και εγκεφαλικά σχετίζονται με τους παράγοντες κινδύνου, που αυξάνουν τα χρόνια της καρδιάς

Το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) συμπεριέλαβε στους υπολογισμούς του διάφορους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως το αν καπνίζει κανείς, αν έχει υπέρταση, διαβήτη ή παχυσαρκία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν 69 εκατομμύρια άτομα ηλικίας από 30 έως 74 ετών έχουν καρδιά πιο γερασμένη από την ηλικία τους. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους άνδρες, καθώς εκτιμάται ότι η μέση ανδρική καρδιά είναι κατά σχεδόν οκτώ έτη μεγαλύτερη από την χρονολογική ηλικία του άνδρα, ενώ η γυναικεία καρδιά είναι κατά μέσο όρο 5,4 χρόνια πιο μεγάλη.

Διαφορές παρατηρήθηκαν, επίσης, σε φυλετικό και γεωγραφικό επίπεδο, καθώς οι κάτοικοι των νοτίων πολιτειών των ΗΠΑ έχουν πιο γερασμένη καρδιά σε σχέση με τους βόρειους.

Πιο νέα καρδιά από σήμερα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αρκεί να κόψει κανείς το κάπνισμα, να μειώσει την υπέρτασή του ή να ελέγξει κάποιον άλλο παράγοντα κινδύνου, για να ξανανιώσει η καρδιά του σε ένα βαθμό.

«Ποτέ δεν είναι αργά για να γυρίσει κάποιος πίσω το ρολόι της ηλικίας της καρδιάς του» τόνισε ο Τόμας Φρίντεν.