Το πολύ ποτό, λοιπόν, δημιουργεί στον εγκέφαλο ένα έντονο αίσθημα πείνας, ενεργοποιώντας, έτσι, τα εγκεφαλικά σήματα που λένε στο σώμα ότι πρέπει να φάει περισσότερο.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ντένις Μπάρντακωφ του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι το εύρημά τους θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματος της παχυσαρκίας.

Όπως εξηγούν στο άρθρο τους, είναι καλά τεκμηριωμένο πως η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται στους ανθρώπους με υπερκατανάλωση τροφής, αλλά κανονικά αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Και αυτό, διότι η αιθανόλη (αλκοόλ) είναι ένα συστατικό με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα (παρέχει πολλές θερμίδες) και η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων καταστέλλει τα μηνύματα της όρεξης στον εγκέφαλο.

Για να βρουν κάποια πιθανή αιτία γι’ αυτό το αντιφατικό φαινόμενο, οι ερευνητές έδιναν επί τρεις ημέρες σε ομάδα ποντικιών γενναίες δόσεις αλκοόλ (στους ανθρώπους θα αντιστοιχούσαν σε 1,5 μπουκάλι κρασί ημερησίως) και μελετούσαν τον εγκέφαλό τους για να δουν τι θα συμβεί. Διαπίστωσαν ότι η όρεξή τους άνοιγε, επειδή ο εγκέφαλος έδινε τη σχετική εντολή, μετά από «προτροπή» του αλκοόλ.

Όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν με ένα φάρμακο τους σχετικούς νευρώνες του εγκεφάλου, τα ποντίκια που είχαν πιει αλκοόλ, δεν πεινούσαν πια τόσο.