Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, εισήλθε η χώρα μας με 70 ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι σε θαλάμους ή ράντζα, εν αναμονή εξεύρεσης κλίνης εντατικής.

Ο ιός που επικρατεί είναι ο Α (Η3Ν2), σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν ο Α (Η1Ν1).

Στα Δημόσια Νοσοκομεία εισάγονται καθημερινά δεκάδες ασθενείς με κρούσματα γρίπης. Οι πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές των Δημοσίων Νοσοκομείων γέμισαν με ασθενείς που πάσχουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οι διάδρομοι των κλινικών είναι γεμάτοι με ασθενείς σε ράντζα και επειδή τα ράντζα δεν επαρκούν, οι ασθενείς νοσηλεύονται στη διασπορά σε άλλες κλινικές.

Μάλιστα κάποιοι Διοικητές ανακάλυψαν και αναπτύσσουν Τμήματα Λοιμωδών Νόσων και εκεί νοσηλεύουν ασθενείς με γρίπη (Πανεπιστημιακό Λάρισας). 

Τα παραπάνω επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλοντας πως "η χώρα μας για άλλη μια χρονιά δεν είναι υγειονομικά οχυρωμένη στη γρίπη, όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι Υπουργοί Υγείας. Συνεχίζουν να λένε θλιβερά ψέματα, μεταφέροντας μια εικονική πραγματικότητα για τη κατάσταση των Δημόσιων Νοσοκομείων".

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, τα Νοσοκομεία είναι υπό διάλυση, χωρίς να διαθέτουν υγειονομικό υλικό, αναλώσιμο υλικό, φάρμακα, οξυγόνο (υπεραπαραίτητο για τις λοιμώξεις αναπνευστικού). Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων στέρεψαν από τον Νοέμβριο του 2016 και παραμένουν κλειστοί αν και άλλαξε ο χρόνος. Καθυστερεί η έγκρισή τους προκειμένου να περιορίζονται οι δαπάνες σε βάρος βέβαια της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Υπάρχει αδυναμία εκτέλεσης εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και βλαβών των ιατρικών μηχανημάτων. 

Καλούνται οι συγγενείς να φέρουν τα φάρμακα των ασθενών τους από το σπίτι.

Τα Νοσοκομεία αποδεκατίστηκαν από ειδικευμένους ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε πολλά Περιφερειακά Νοσοκομεία (π.χ. Άρτα), στις πνευμονολογικές κλινικές στις οποίες νοσηλεύονται δεκάδες ασθενείς με λοιμώξεις αναπνευστικού (με ράντζα και διασπορά ασθενών) είναι μια ιατρός πνευμονολόγος, οι οποία  εξετάζει τους ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ (πολύωρη αναμονή) και τους ασθενείς της κλινικής που είναι ασφυκτικά γεμάτη. Πού είναι οι προσλήψεις που λένε οι Υπουργοί Υγείας; Γιατί 1 νοσηλεύτρια στη βάρδια, προσπαθεί να προσφέρει νοσηλευτική φροντίδα σε 40 ασθενείς. 

ΜΕΘ
Δυστυχώς όπως και πέρυσι χάνονται ασθενείς από τη γρίπη εξαιτίας της έλλειψης κλινών ΜΕΘ. 150 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Είναι κλειστές γιατί πέρυσι ο κ. Πολάκης ακύρωσε τις 500 προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού που προορίζονταν για την κάλυψη των ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, επειδή η επιλογή του προσωπικού δεν ήταν ελεγχόμενη από τον ίδιο. Εξαιτίας της ακύρωσης του διαγωνισμού χάθηκαν και χάνονται δεκάδες ζωές ασθενών.

Χτες 10-1-2017 στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ, την οποία διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ, βρίσκονταν70 ασθενείς. 

Παραμένουν διασωληνωμένοι στους θαλάμους ή τα ράντζα. 
Η λίστα αναμονής καθημερινά ανανεώνεται στο ΕΚΑΒ.

Πολλοί ασθενείς που είχαν δηλωθεί την προηγούμενη ημέρα για ΜΕΘ, την επομένη δεν δηλώνονται παρότι δεν εξυπηρετήθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Άλλοι παραμένουν στις λίστες αναμονής για ΜΕΘ πάνω από πέντε ημέρες.
Κάθε ημέρα η ίδια τραγική εικόνα.

Αναγκάζονται δυστυχώς με κριτήριο την ηλικία, την πάθηση να αποφασίζουν ποιος θα εισαχθεί στη ΜΕΘ. Δηλαδή ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται η μία μετά την άλλη, επειδή δεν είναι εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ μετά το χειρουργείο. Ειδικά τώρα που είναι σε έξαρση η γρίπη

Οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό περιγράφουν με τραγικά λόγια την κατάσταση και την εργασιακή εξουθένωση.